Συνεκπαίδευση και εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866631 392 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μάζη Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη καθηγήτρια, Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιωάννης Βρεττός, Ομότιμος καθηγητής, Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συνεκπαίδευση και εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συνεκπαίδευση και εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη μελέτη αποσκοπεί στη διεξαγωγή βιβλιογραφικής έρευνας σχετικά με την εφαρμογή της συνεκπαίδευσης στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται η παρούσα κατάσταση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και αναλύεται κατά πόσο υπάρχουν οι ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη φοίτηση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση.
Παράλληλα, αναλύεται η πορεία της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο και τα μοντέλα της συνεκπαίδευσης, αναλύοντας τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τους. Εξετάζεται επίσης, ποιο μοντέλο θεωρείται καταλληλότερο ώστε να εφαρμοστεί στο ελληνικό κράτος. Στο συγκεκριμένο σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί, όπως το μοντέλο πλήρους συνεκπαίδευσης ή το μοντέλο έμφασης στις ατομικές ανάγκες των μαθητών συναντούν εμπόδια στην σωστή εφαρμογή τους, διότι παρουσιάζονται επιπρόσθετα προβλήματα. Κάποια εξ’ αυτών αποτελούν, η έλλειψη οικονομικών πόρων και η μη πλήρης κατάρτιση των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής στη διδασκαλία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά σε έρευνες που έχουν μελετήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την εφαρμογή της συνεκπαίδευσης και διαπιστώνεται, πως υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που επικροτεί την φοίτηση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη γενική εκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ένα ποσοστό που αντιτίθεται υποστηρίζοντας πως η παρουσία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εντός των γενικών τάξεων, αποτελεί εμπόδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην ουσία, παραθέτουν ως επιχείρημα το γεγονός πως ο εκπαιδευτικός απαιτείται ν’ αφιερώσει αρκετό χρόνο στη διδασκαλία των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να παραμερίζεται η διάρκεια επιμόρφωσης των υπολοίπων μαθητών της τάξης. Επιπλέον, γίνεται λόγος για τα οφέλη και τα εμπόδια που προκύπτουν από την εφαρμογή της συνεκπαίδευσης.
Η μέριμνα της πολιτείας για την εφαρμογή της συνεκπαίδευσης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση δεδομένου ότι, δίνοντας βάση στη σπουδαιότητα της παιδείας, επακολουθεί η ανάπτυξη και η ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Σε τούτα τα πλαίσια, παρέχοντας εφόδια όπως κατάλληλο υλικό εξοπλισμό, οικονομικούς πόρους, πλήρως καταρτισμένους εκπαιδευτικούς σε θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, γίνεται εφικτή η εφαρμογή της συνεκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Συνεκπαίδευση, ειδική αγωγή, ένταξη μαθητών στη γενική εκπαίδευση, μοντέλα συνεκπαίδευσης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
65
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (1).pdf
319 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.