Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866662 445 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καρατζά Ελευθερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΘΩΜΑΣ, Καθηγητής- Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών της Αγωγής Ε.Κ.Π.Α.
ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ-Ε.Κ.Π.Α
ΤΣΩΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε.-Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Περίληψη:
Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι μια σύνθετη έννοια που προσελκύει το ενδιαφέρον των μελετητών λόγω των πρακτικών εφαρμογών και οφελών της στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση, στον σχολικό και εργασιακό χώρο. Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, οι συναισθηματικά νοήμονες εκπαιδευτικοί, λόγω του ρόλου τους ως προτύπου, επηρεάζουν σημαντικά τη συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών τους. Οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη στοχεύουν στη δημιουργία θετικού κλίματος εντός της σχολικής τάξης, στην καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών τους, στη θεμελίωση κοινωνικών σχέσεων και στην κινητοποίηση για μάθηση. Συγχρόνως, οι ίδιοι μπορούν και αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις και έχουν υψηλότερα ποσοστά επαγγελματικής ικανοποίησης και ψυχικής ανθεκτικότητας.
Είναι λοιπόν ιδιαίτερης σημασίας να διερευνηθούν τα συναισθηματικά χαρακτηριστικά των παιδαγωγών, οι οποίοι αποτελούν τα πρόσωπα εκπαίδευσης και φροντίδας. Είναι εκείνοι που καλούνται να λειτουργήσουν ως παράγοντες συναισθηματικού εγγραμματισμού και επιδρούν σημαντικά στους μαθητές και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ο Carl Rogers, συγκεκριμένα, έχει τονίσει τον ρόλο των εκπαιδευτικών, ως ατόμων που μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκό μαθησιακό κλίμα και να διευκολύνουν τη μάθηση με την ειλικρινή, έμπιστη και ενσυναίσθητη στάση τους, αποδεχόμενοι πρώτα τα δικά τους συναισθήματα και βοηθώντας στη συνέχεια την ανακάλυψη και έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός της παρούσας εμπειρικής έρευνας είναι η διερεύνηση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης φοιτητών ή εν ενεργεία εκπαιδευτικών με στόχο να καλλιεργηθεί ή να βελτιωθεί η συναισθηματική τους νοημοσύνη, όπως επίσης και για περαιτέρω έρευνα στο πεδίο της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Συναισθηματική Νοημοσύνη ως χαρακτηριστικό γνώρισμα, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας, εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας, συναισθηματικές διαστάσεις, συναισθηματικά ευφυής, συναισθηματικός μέντορας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
142
Αριθμός σελίδων:
174
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

διπλωματική εργασία.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.