Η επίδραση των στάσεων για το θάνατο και τη δωρεά οργάνων στη πρόθεση κάποιου να γίνει δωρητής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866679 412 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαρνέρου Διαμάντω
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τούντας Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τζαβέλλα Φωτεινή, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιβλέπουσα
Καντζανού Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση των στάσεων για το θάνατο και τη δωρεά οργάνων στη πρόθεση κάποιου να γίνει δωρητής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση των στάσεων για το θάνατο και τη δωρεά οργάνων στη πρόθεση κάποιου να γίνει δωρητής
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνηθούν οι παράγοντες της περιορισμένης διαθεσιμότητας των δωρητών οργάνων. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται, πρωταρχικά, η διερεύνηση της επίδρασης που ασκεί η στάση των ατόμων απέναντι στο θάνατο στη στάση τους απέναντι στη δωρεά οργάνων και, δευτερευόντως, οι αντίστοιχες επιδράσεις άλλων δημογραφικών και κοινωνικών παραγόντων.
Μέθοδος – Υλικό: Η μελέτη διενεργήθηκε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Εξαρτημένες μεταβλητές ορίστηκαν η προθυμία δήλωσης εθελοντή δωρεάς οργάνων, και η γενική στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων. Ως ανεξάρτητες μεταβλητές χρησιμοποιήθηκαν δημογραφικά χαρακτηριστικά, κοινωνικοί παράγοντες και οι διαστάσεις της στάσης απέναντι στο θάνατο. Το τελικό δείγμα αποτελείται από 138 φοιτητές της Ιατρικής και τη Θεολογικής σχολής. Η στατιστική επεξεργασία υλοποιήθηκε με πίνακες συχνοτήτων, περιγραφικά μέτρα, έλεγχοι ανεξαρτησίας χ2, ανάλυση διακύμανσης και ανάλυση συσχέτισης.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ποσοστό θετικής ανταπόκρισης απέναντι στη δωρεά οργάνων ίσο με 42,7%, ενώ το 2,9% που είναι ήδη εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών. Οι εξαρτημένες μεταβλητές επηρεάζονται από το φύλο, την ηλικία, το έτος προπτυχιακών σπουδών, από το κατά πόσον κάποιος γνωρίζει κάποιον εκτός φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος που να είναι δωρητής οργάνων, από το κατά πόσον υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ή / και εκτός οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός του που έχει κάνει μεταμόσχευση, καθώς και από το κατά πόσον αποφεύγουν την έννοια του θανάτου ή / και φοβούνται το θάνατο.
Συμπεράσματα: Αν και το ποσοστό των ελλήνων φοιτητών διαμορφώνει θετική άποψη για τη δωρεά οργάνων και η πλειονότητα του δείγματος δηλώνει επιθυμία να εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών, η θετική αυτήν ανταπόκριση κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αντιστοίχως, χαμηλότερα είναι και τα ποσοστά των ήδη εγγεγραμμένων στο μητρώο. Τέλος, θετικότερη στάση και προθυμότερη εγγραφή παρουσιάζουν: (α) ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι γυναίκες, οι νεαρότερης ηλικίας φοιτητές, οι χαμηλότερων ετών προπτυχιακών σπουδών, οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και οι φοιτητές των ανώτερων ετών σπουδών, (β) ως προς τους κοινωνικούς παράγοντες, η γνώση κάποιου εκτός φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος που να είναι δωρητής ή λήπτης οργάνων ή σε λίστα για μεταμόσχευση, κάποιου μέλους της οικογένειάς τους σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, (γ) ως προς τη στάση τους απέναντι στο θάνατο, όσοι φοβούνται περισσότερο το θάνατο και αποφεύγουν τη σκέψη του θανάτου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δωρεά Οργάνων, Μεταμόσχευση, Στάση απέναντι στο Θάνατο, Ελλάδα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
119
Marnerou Diamanto Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο