Η μοναξιά σε εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866696 326 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σαλούστρου Ρομίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλική Μπενέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Κολαϊτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Γαλανάκη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η μοναξιά σε εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η μοναξιά σε εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μελέτη της μοναξιάς και η συσχέτισή της με την ψυχική υγεία έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Οι περισσότερες σχετικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε πληθυσμούς ενηλίκων και ηλικιωμένων από το γενικό πληθυσμό, ενώ λιγότερες σε παιδιά και εφήβους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη σχέση αυτή.
Στόχος: Η διερεύνηση του αισθήματος της μοναξιάς σε εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και η πιθανή συσχέτισή της με το αίσθημα μοναξιάς των γονέων τους.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 51 έφηβοι, 13 έως 18 ετών (μέση ηλικία:14,71,6 έτη) με διαγνωσμένο πρόβλημα ψυχικής υγείας που προσήλθαν στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής κατά το διάστημα Οκτώβριος 2018 - Δεκέμβριος 2018 καθώς και οι γονείς αυτών. Για τη μέτρηση της μοναξιάς των εφήβων χρησιμοποιήθηκε η Κλίμακα Μοναξιάς Παιδιών και Εφήβων LACA ενώ για τη μοναξιά των γονέων η Κλίμακα Μοναξιάς UCLA.
Αποτελέσματα: Οι έφηβοι δήλωσαν θετική στάση προς τη μοναξιά, η οποία βρέθηκε να συνδέεται με τις συναισθηματικές δυσκολίες (p<0,001), τις δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομηλίκους (p<0,001) αλλά και τις συνολικές τους δυσκολίες (p=0,001). Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά έφηβοι είχαν εντονότερο αίσθημα μοναξιάς στις σχέσεις με τους συνομηλίκους (p=0,002) συγκριτικά με τους νεότερους. Οι έφηβοι με συναισθηματικές διαταραχές είχαν υψηλότερο αίσθημα μοναξιάς στις σχέσεις με τους συνομηλίκους (p=0,003), ενώ οι έφηβοι με προβλήματα συμπεριφοράς είχαν υψηλότερο αίσθημα μοναξιάς στις σχέσεις με τους γονείς (p=0,023). Οι έφηβοι με Ελληνίδα μητέρα ένιωθαν περισσότερη μοναξιά στις σχέσεις με τους γονείς (p=0,025). Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αισθήματος μοναξιάς των εφήβων και αυτό των γονέων τους.
Συμπεράσματα: Η μοναξιά των εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας σχετίστηκε με την εθνικότητα της μητέρας, ενώ ανάλογα με το πρόβλημα ψυχικής υγείας η μοναξιά ήταν εντονότερη σε συγκεκριμένες της παραμέτρους. Η μοναξιά των εφήβων δεν βρέθηκε να σχετίζεται με τη μοναξιά των γονέων τους στο συγκεκριμένο δείγμα. Περισσότερες μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα και με την εφαρμογή προοπτικού σχεδιασμού χρειάζεται να διεξαχθούν για την περαιτέρω διερεύνηση της μοναξιάς στους εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μοναξιά, Εφηβεία, Ψυχική υγεία, Κλίμακα μοναξιάς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
85
Διπλωματική Εργασία Ρομίνα Σαλούστρου.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο