Ευρωπαϊκός και Εθνικοί Μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας. Δομή, λειτουργία και προοπτικές εξέλιξης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866727 351 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βλαχογιάννη Μαριλένα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπον Καθηγητής
Β. Μαρτζάκλης M.Sc. Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Expert E.U. Civil Protection Mechanism
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Δρ. Σ. Μπλαβούκος, Αναπλ. Καθηγ. ΟΠΑ
Δρ. Β. Αντωνίου, Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Δρ. Π. Νομικού, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ευρωπαϊκός και Εθνικοί Μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας. Δομή, λειτουργία και προοπτικές εξέλιξης
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ευρωπαϊκός και Εθνικοί Μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας. Δομή, λειτουργία και προοπτικές εξέλιξης
Περίληψη:
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μια διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Στο προσεχές μέλλον τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και κάθε κράτος ως ξεχωριστή οντότητα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα κλιματικά δεδομένα, με εφαρμογή μεθόδων ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που πλέον είναι περισσότερο συχνές και εξελίσσονται σε διαρκή κίνδυνο τόσο για τις ανθρώπινες ζωές, όσο και για την οικονομία των πληττόμενων περιοχών.
Σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι αρχικά η ανάδειξη, σε θεωρητικό επίπεδο, των εννοιών που αφορούν τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές που πλήττουν τον πλανήτη καθώς και η παρουσίαση της εξέλιξης αυτών των καταστροφών τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στον ελλαδικό χώρο. Ακολουθεί η μελέτη των μηχανισμών και των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων που πλήττουν το εσωτερικό της επικράτειας της αλλά και τρίτες χώρες. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενίσχυση της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καταστροφές - rescEU - το οποίο έχει ως στόχο μια αποτελεσματικότερη συλλογική αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της δημιουργίας ειδικού αποθέματος επιχειρησιακών ικανοτήτων σε επίπεδο Ένωσης και της ενίσχυση των μέτρων ετοιμότητας και πρόληψης.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται το σύστημα πολιτικής προστασία της χώρας μας, αναλύοντας τη δομή του, το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τη συμβολή σε αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Γίνεται επίσης αναφορά στο νέο σχέδιο σύστασης Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών που αποτελεί μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου μηχανισμού με σκοπό να ανταποκριθεί στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις.
Ακολουθεί η παρουσίαση της διάρθρωσης των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου γίνεται η παρουσίαση των ιστορικής τους εξέλιξης, του νομικού πλαισίου που τους διέπει, της δομής τους και των οργάνων που τους αποτελούν.
Τέλος γίνεται σύγκριση των ανωτέρω μηχανισμών µε το αντίστοιχο ελληνικό σύστηµα, µε απώτερο στόχο να αναδειχθούν κάποιες διαφορές και κατ’ επέκταση βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία αποτελεσματικότερων στρατηγικών για την διαχείριση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, πολιτική προστασία, ευρωπαϊκό σύστημα, εθνικοί μηχανισμοί, στρατηγικές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
81
Αριθμός σελίδων:
102
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μαριλένα Βλαχογιάννη Μεταπτυχιακή Εργασία.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.