Βαθμός συμμόρφωσης υπερτασικών ασθενών στην υγιεινοδιαιτητική και φαρμακευτική αγωγή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866890 255 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γκιόνι Γιόρι
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Κωνσταντίνος Π. Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Βαθμός συμμόρφωσης υπερτασικών ασθενών στην υγιεινοδιαιτητική και φαρμακευτική αγωγή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βαθμός συμμόρφωσης υπερτασικών ασθενών στην υγιεινοδιαιτητική και φαρμακευτική αγωγή
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η υπέρταση αποτελεί σήμερα μια από τις πιο κοινές και ταυτόχρονα θανατηφόρες παθήσεις. Τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση αποτελούν δυο πολύ ισχυρούς και ανεξάρτητους παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση του βαθμού συμμόρφωσης υπερτασικών ασθενών στην υγιεινοδιαιτητική και φαρμακευτική αγωγή.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν υπερτασικοί ασθενείς που νοσηλεύονταν και παρακολουθούνταν στο Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός». Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου από τους ίδιους τους ασθενείς. Εφαρμόστηκαν οι στατιστικές δοκιμασίες Χ2- test, t-test και η anova, όπως και η Pearson Corelations
Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 131 άτομα εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό 71,8% ήταν γυναίκες. Συχνότερα ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή τα άτομα άνω των 75 ετών p=0,001, αυτά που έχουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, p=0,033, αυτοί που νοσούν περισσότερο από 11 χρόνια, p<0,001, που παίρνουν καρδιοτονωτικά φάρμακα, p=0,014, που κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών, p=0,022, που υποβλήθηκαν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη, p=0,028, που δεν καταναλώνουν αλκοόλ, p=0,004, και δεν καπνίζουν, p<0,001. Ασκούνται περισσότερο τα άτομα <των 60 ετών, p<0,001, τα άτομα που νοσούν λιγότερα από 4 έτη, p<0,001,τα άτομα χωρίς στεφανιαία νόσο, p=0,001, που δεν πάσχουν από έμφραγμα, p<0,001, οι ενεργοί καπνιστές, p=0,003.Τα πολύ καλά ενημερωμένα άτομα για την κατάσταση υγείας τους ακολουθούν περισσότερο την μεσογειακή διατροφή, p=0,044 και ασκούνται περισσότερο, p=0,003.
Συμπέρασμα: Από την παρούσα έρευνα, φάνηκε ότι τα άτομα του δείγματος διατηρούν υψηλή προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής έχοντας μάλιστα και αυξημένη προσκόλληση σε αυτήν ενώ το 52% του δείγματος είχε έντονη δραστηριότητα. Σε ότι αφορά την υπέρταση, οι περισσότερες οδηγίες, συνιστούν εντατική πρωτογενή πρόληψη σε όλον τον πληθυσμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συμμόρφωση, Υπερτασικοί Ασθενείς, Υγιεινοδιαιτητική, Φαρμακευτική Αγωγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
96
Αριθμός σελίδων:
78
Gjoni Jori Master.pdf (701 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο