Στάσεις νοσηλευτικού προσωπικού για τη φροντίδα θνησκόντων ασθενών με χρόνια νοσήματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866991 411 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπεκρή Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πατηράκη – Κουρμπάνη Ελισάβετ, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μυστακίδου Κυριακή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κατσαραγάκης Στυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάσεις νοσηλευτικού προσωπικού για τη φροντίδα θνησκόντων ασθενών με χρόνια νοσήματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στάσεις νοσηλευτικού προσωπικού για τη φροντίδα θνησκόντων ασθενών με χρόνια νοσήματα
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Η ενασχόληση με τη φροντίδα των ασθενών που πεθαίνουν είναι μια απαιτητική πρόκληση για τους νοσηλευτές που έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας διάφορων έως τώρα μελετών.
Στόχος: Διερεύνηση των στάσεων νοσηλευτικού προσωπικού παθολογικών τμημάτων για τη φροντίδα των ασθενών που πεθαίνουν.
Μέθοδος: Το δείγμα ευκολίας της παρούσας έρευνας αποτελούταν από 125 πτυχιούχους νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτών των παθολογικών τμημάτων δημόσιου νοσοκομείου της Αθήνας. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2018, μοιράστηκαν συνολικά 150 ερωτηματολόγια από τα οποία επεστράφησαν πλήρως συμπληρωμένα 125 (ποσοστό ανταπόκρισης 83,3%). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μετρήσεις σχετικά με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά και το Frommelt Attitude Toward Care of the DyingScale-B (FATCOD).Το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς 30 ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις του FATCOD αξιολογούν τις στάσεις του ως προς τους ασθενείς που πεθαίνουν και τις οικογένειές τους. Οι ερωτήσεις του εργαλείου μέτρησης λαμβάνουν τιμές από 1 ως 5 (διαφωνώ απόλυτα ως συμφωνώ απόλυτα) σε μία κλίμακα τύπου Likert. Η τιμή κυμαίνεται από 30 έως 150, με τις υψηλότερες τιμές να δηλώνουν θετική στάση απέναντι στη φροντίδα ανθρώπων που πεθαίνουν και των οικογένειών τους. Στη παρούσα εργασία έγινε χρήση της μεταφρασμένης στην Ελληνική γλώσσα του ερωτηματολογίου FATCOD.
Αποτελέσματα: Η μέση Ολική τιμή του FATCOD ήταν 108.34±12.32. Οι θετικότερες αντιλήψεις των συμμετεχόντων αφορούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την οικογένεια του ασθενή που πεθαίνει (μέση τιμή από 4,1 έως 4,6) και τη σημαντικότητα της εμπειρίας παροχής φροντίδας σε ασθενή που πεθαίνει (μέση τιμή 4,2). Αντίθετα η αρνητικότερη αντίληψη αφορά στην παρουσία του νοσηλευτικού προσωπικού στο θάνατο του ασθενή (μέση τιμή 2,0). Ως προς τις επιδράσεις στην Ολική τιμή του FATCOD, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική επίδραση κανενός δημογραφικού ή επαγγελματικού χαρακτηριστικού των συμμετεχόντων (p>.050) με εξαίρεση την παρακολούθηση σεμιναρίου ανακουφιστικής φροντίδας (t(114)=2.4, p=0.020). Όσοι παρακολουθήσαν ανάλογο σεμινάριο είχαν θετικότερες στάσεις για τη φροντίδα ασθενών που πεθαίνουν (111.88±12.93) από εκείνους που δεν είχαν (106.37±11.57), Η παρακολούθηση σεμιναρίου στην ανακουφιστική φροντίδα αποτελεί και τη μοναδική μεταβλητή που βρέθηκε κατά την πολυπαραγοντική ανάλυση να επηρεάζει θετικά την ολική τιμή του FATCOD (R2 = 0,039, F=5,6, p=.019).
Συμπεράσματα: Η παρακολούθηση σεμιναρίου με αντικείμενο την ανακουφιστική φροντίδα, σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τις στάσεις του νοσηλευτικού προσωπικού για τη φροντίδα των ασθενών που πεθαίνουν. Η συγκεκριμένη επίδραση αναδεικνύει την αναγκαιότητα σχεδιασμού προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης ανακουφιστικής φροντίδας για το νοσηλευτικό προσωπικό που ασχολείται με τη φροντίδα χρονίως θνησκόντων ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανακουφιστική φροντίδα, Θάνατος, Νοσηλευτές, Στάσεις, Φροντίδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Bekri Dimitra Master.pdf
1002 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.