Τιμές λιπιδίων 24 ώρες μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866994 221 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αντωνοπούλου Χαρίκλεια Αλκμήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Π. Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Κυρίτση, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τιμές λιπιδίων 24 ώρες μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τιμές λιπιδίων 24 ώρες μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
Περίληψη:
Εισαγωγή: Κατά το οξύ ισχαιμικό σύνδρομο το λιπιδαιμικό προφίλ υπόκειται σε αλλαγές, επιφέροντας μειώσεις στις τιμές των λιπιδίων.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση των τιμών των λιπιδίων τις πρώτες 24 ώρες από την εμφάνιση του ΟΕΜ STEMI-N STEMI.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 90 ασθενείς με ΟΕΜ που νοσηλεύονταν σε μονάδες εμφραγμάτων τριών μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας. Η λήψη αίματος για λιπιδαιμικό έλεγχο γίνονταν κατά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο και επαναλαμβάνονταν 24 ώρες αργότερα. Εφαρμόστηκε η στατιστική δοκιμασία x2-test και pair t-test. Το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε σε <0,05.
Αποτελέσματα: Από τους 90 ασθενείς με ΟΕΜ STEMI και NSTEMI οι 56, ποσοστό 62,2% ήταν άνδρες. Από την εφαρμογή της στατιστικής δοκιμασίας x² test δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ STEMI και NSTEMI σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, την εκπαίδευση, τη συνοσηρότητα και το επάγγελμα, p>0,05.Τα άτομα τα οποία έπαιρναν υπολιπιδαιμική αγωγή προεμφραγματικά, συχνότερα παρουσίασαν NSTEMI p=0,010 .Από την εφαρμογή του t- test κατά ζεύγη στο σύνολο των ασθενών, βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στα επίπεδα των λιπιδίων μεταξύ αυτών κατά την είσοδο και 24 ώρες μετά το έμφραγμα. Συγκεκριμένα, η LDL χοληστερόλη στη δεύτερη μέτρηση βρέθηκε χαμηλότερη με στατιστικά σημαντική διαφορά p<0,001, μεγαλύτερες τιμές της HDL, p<0,001, και μικρότερες τιμές της ολικής χοληστερόλης p<0,001 και των τριγλυκεριδίων p<0,001. Δεν βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα των λιπιδίων σε σχέση με το είδος του εμφράγματος STEMI και NSTEMI, p>0,05
Συμπέρασμα: Οι τιμές των λιποπρωτεϊνών και των λιπιδίων μειώνονται μετά την εμφάνιση του ΟΕΜ και πρέπει να λαμβάνονται εντός των πρώτων 24 ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και να θεωρούνται ως τιμές βάσης, πάνω στις οποίες θα πρέπει να βασίζονται οι θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λιπίδια, ΟΕΜ, Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
113
Αριθμός σελίδων:
68
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Antonopoulou Charikleia Master.pdf
494 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.