Η επαγγελματική ικανοποίηση και εξουθένωση σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής και στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867005 488 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική ψυχολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κουφάκη Ζαχαρένια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φ. Πολυχρόνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Α. Λαμπροπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Παναγιώτης Λιανός, Δρ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επαγγελματική ικανοποίηση και εξουθένωση σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής και στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επαγγελματική ικανοποίηση και εξουθένωση σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής και στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Περίληψη:
Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται η επαγγελματική ικανοποίηση και εξουθένωση σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής και στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό σχολείων και ΚΕΔΔΥ της Αθήνας. Με βάση την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναμενόταν ότι οι εργαζόμενοι της ειδικής αγωγής θα βίωναν υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης και χαμηλότερα επαγγελματικής ικανοποίησης έναντι των εργαζομένων γενικής αγωγής και ΚΕΔΔΥ. Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 251 εργαζόμενους στους οποίους χορηγήθηκαν τα ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς ποιότητας επαγγελματικής ζωής PROQOL (Stamm, 2009) και επαγγελματικής εξουθένωσης Maslach MBI-ES (Kokkinos, 2002· Maslach, Jackson & Leiter, 1996) καθώς και μια φόρμα συμπλήρωσης των δημογραφικών στοιχείων. Αντίθετα με την υπόθεση, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το προσωπικό των ειδικών σχολείων δεν βιώνει υψηλότερη επαγγελματική εξουθένωση και χαμηλότερη ικανοποίηση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενώ οι εργαζόμενοι των ΚΕΔΔΥ είναι περισσότερο εξουθενωμένοι και με λιγότερη επαγγελματική ικανοποίηση έναντι των υπολοίπων. Επίσης, φάνηκε ότι οι πιο έμπειροι και οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο εξουθενωμένοι έναντι των λιγότερο έμπειρων και των εποχιακών. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βιώνουν υψηλότερα ποσοστά αίσθησης προσωπικής επίτευξης. Τα ευρήματα συζητούνται σε συνάρτηση με την πρόσφατη βιβλιογραφία της Ελλάδας και του εξωτερικού σε σχέση με τα φαινόμενα αυτά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
επαγγελματική εξουθένωση, επαγγελματική ικανοποίηση, δημογραφικές μεταβλητές, εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
88
Διπλωματική Εργασία - Κουφάκη Ζαχαρένια.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο