Στάση γιατρών απέναντι στο θάνατο και στοιχεία προσωπικότητάς τους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867224 355 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τράνακα Μαρία - Μαρκία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μυστακίδου Κυριακή, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Ρέντζος Μιχαήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Σακκάς Παύλος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάση γιατρών απέναντι στο θάνατο και στοιχεία προσωπικότητάς τους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στάση γιατρών απέναντι στο θάνατο και στοιχεία προσωπικότητάς τους
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η στάση που υιοθετούν οι ιατροί απέναντι στο θάνατο επηρεάζει σημαντικά τη σχέση τους με τον ασθενή και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η σύγκριση ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων απέναντι στο θάνατο (ανάλογα με το βαθμό έκθεσης απέναντι στο θάνατο) κι η σχέση της στάσης αυτής με τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους.
Μέθοδος: Στη παρούσα συγκριτική μελέτη λαμβάνουν μέρος 155 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Οι ιατροί χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με την έκθεσή τους στο θάνατο στο χώρο εργασίας. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν το Προφίλ Συμπεριφοράς Θανάτου - Death Attitude Profile Revised (DAP-R), το Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας του Eysenck Αναθεωρημένο-Συντομευμένη Κλίμακα- Eysenck Personality Questionnaire Revised Short Scale (EPQ-R S) κι ένα ερωτηματολόγιο δημογραφικών στοιχείων.
Αποτελέσματα: Προέκυψε στατιστικά σημαντική διαφορά στην όμαδα των ιατρών που εκτείθεται περισσότερο στο θάνατο σε σχέση με εκείνη που εκτίθεται λιγότερο για τις υποκλίμακες: Φόβος Θανάτου κι Αποφυγή Θανάτου, ενώ οριακά σημαντική διαφορά φάνηκε για τις υποκλίμακες Ουδέτερη Αποδοχή και Μέσο Διαφυγής. Δεν προέκυψαν στατιστικά σημαντικές διαφορές για τις υποκλίμακες του Ερωτηματολογίου Προσωπικότητας.
Συμπεράσματα: Οι ιατρικές ειδικότητες που έρχονται σπανιότερα σε επαφή με το θάνατο φαίνεται πως έχουν περισσότερο φόβο θανάτου και υιοθετούν συχνότερα στάση αποφυγής. Η εκπαίδευση στην Ανακουφιστική Αγωγή μπορεί να εξοικειώσει το ιατρικό προσωπικό με την ιδέα του θανάτου, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών. Περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες ώστε να διερευνηθούν κι άλλοι παράγοντες που συνδιαμορφώνουν τη στάση των ιατρών απέναντι στο θάνατο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στάσεις θανάτου, Άγχος θανάτου, Προφίλ συμπεριφοράς θανάτου, Στοιχεία προσωπικότητας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
100
Αριθμός σελίδων:
85
Tranaka Maria-Markia Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο