Ψηφιακή Αφήγηση και η Εφαρμογή της σε Άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867779 488 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αργυροπούλου Μεταξία-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μιχάλης Μεϊμάρης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψηφιακή Αφήγηση και η Εφαρμογή της σε Άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψηφιακή Αφήγηση και η Εφαρμογή της σε Άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Περίληψη:
Η ψηφιακή αφήγηση αποτελεί ένα ισχυρό μέσο έκφρασης και μετάδοσης συναισθημάτων που ολοένα κερδίζει έδαφος σε διάφορα επιστημονικά πεδία ενώ φαίνεται πως μπορεί να έχει εφαρμογή και στον τομέα της ψυχικής υγείας (De Vecchi et al., 2017; Cohen et al., 2015).
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι, μέσω της διεξαγωγής ενός σεμιναρίου, η μελέτη της επίδρασης της ψηφιακής αφήγησης σε άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) και η διερεύνηση του κατά πόσο θα μπορούσε αυτή να λειτουργήσει βοηθητικά/συμπληρωματικά σε συνδυασμό με την κανονική τους θεραπεία. Επιπλέον, εξετάζεται η βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού τους και ιδιαίτερα αναφορικά με εργαλεία επεξεργασίας βίντεο τα οποία διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Τα αποτελέσματα από την ποιοτική έρευνα που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς αποδείχθηκε η θετική επίδραση που είχε η όλη διαδικασία στους συμμετέχοντες αναφορικά με την εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης μεταξύ τους, ενώ βελτιώθηκε ο ψηφιακός γραμματισμός τους.
Η ψηφιακή αφήγηση ως διαδικασία μπορεί δυνητικά να ενσωματωθεί στα πλαίσια ομαδικής ψυχοθεραπείας με βάση το αποτέλεσμα που είχε στους συμμετέχοντες αλλά και σύμφωνα με τις προτάσεις που έθεσαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Ψηφιακή αφήγηση, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σεμινάριο ψηφιακής αφήγησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
152
Ψηφιακή Αφήγηση και η Εφαρμογή της Σε Άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο