Η αυτεπάρκεια των μαθητών με συγγενείς καρδιοπάθειες (ΣΚ) και οι στάσεις τους ως προς τη φυσική άσκηση ως παράγοντες που επηρεάζουν το Δ.Μ.Σ. (Δείκτη Μάζας Σώματος)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2868837 320 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Επιστημών της Αγωγης
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μοσχόβη Δήμητρα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Ευαγγελία Μαυρικάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών
Ιωάννης Βρεττός, Ομότιμος Καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε.του Παν/μίου Αθηνών
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του Παν/μίου Αθηνών
Ζαφειρία-Ηρώ Μυλωνάκου -Κεκέ, Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών
Αλέξανδρος- Σταμάτιος Αντωνίου, Αναπλ. Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. του Παν/μίου Αθηνών
Γεώργιος Δογάνης, Καθηγητής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ.
Ελένη Τσακιρίδου, Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αυτεπάρκεια των μαθητών με συγγενείς καρδιοπάθειες (ΣΚ) και οι στάσεις τους ως προς τη φυσική άσκηση ως παράγοντες που επηρεάζουν το Δ.Μ.Σ. (Δείκτη Μάζας Σώματος)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αυτεπάρκεια των μαθητών με συγγενείς καρδιοπάθειες (ΣΚ) και οι στάσεις τους ως προς τη φυσική άσκηση ως παράγοντες που επηρεάζουν το Δ.Μ.Σ. (Δείκτη Μάζας Σώματος)
Περίληψη:
Με εξασφαλισμένη πλέον σήμερα την μακροβιότητα παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες (ΣΚ), τα παιδιά αυτά υφίστανται τις επιπτώσεις της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού της ηλικίας τους που συνυπάρχει στην σύγχρονη εποχή με τους επιβαρυντικούς παράγοντες της έλλειψης σωματικής άσκησης και της παχυσαρκίας. Είναι επίσης γνωστό ότι η σχέση μεταξύ της αυτεπάρκειας και της φυσικής δραστηριότητας, όπως και μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και παχυσαρκίας έχει μελετηθεί στα υγιή παιδιά. Όμως οι έννοιες αυτές και οι μεταξύ τους συσχετισμοί δεν έχουν διερευνηθεί για τα παιδιά με ΣΚ.
ΣΚΟΠΟΣ
Με αυτή τη διατριβή ερευνώνται και περιγράφονται για πρώτη φορά οι συσχετισμοί αυτοί στα Ελληνόπουλα. Παρόμοιες εργασίες έχουν γίνει στο εξωτερικό, με αντικείμενο τους συσχετισμούς ανάμεσα στην αυτεπάρκεια, στην φυσική άσκηση και το ΔΜΣ που ισχύουν για τα παιδιά με ΣΚ.
ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Στην έρευνα συμμετέχουν δυο ισάριθμες ομάδες παιδιών, μια ομάδα παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες και μια ομάδα υγιών παιδιών αντίστοιχης ηλικίας από 10-17 χρόνων. Τα 76 παιδιά με ΣΚ (46 αγόρια και 30 κορίτσια) παρακολουθούνται από τις παιδοκαρδιολογικές κλινικές του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του νοσοκομείου «Μητέρα».
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ-ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Το ερωτηματολόγιο που αφορά την Κλίμακα Αυτεπάρκειας-Self Efficacy Scale (SES), το ερωτηματολόγιο Καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας της προηγούμενης μέρας –Previous Day Physical Activity Recall (PDPAR) το ερωτηματολόγιο που αφορά τη φυσική δραστηριότητα από την κλίμακα Ανάλυσης κινδύνου των συνηθειών των νέων – Youth Risk Behavior Survey (YRBS) χρησιμοποιήθηκαν ως ερευνητικά εργαλεία επιπρόσθετα με τη φόρμα καταγραφής ιατρικών δεδομένων του ύψους, του βάρους και του ΔΜΣ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η μέση τιμή της αυτεπάρκειας για τα διαγνωσμένα με ΣΚ παιδιά ήταν 29,013±7,28 και η μέση τιμή για τα υγιή ήταν 29,038±6,60 και κρίνεται μέτρια η αυτεπάρκεια των δυο ομάδων, καθώς η μέγιστη τιμή της είναι 40 και χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Η μέση τιμή φυσικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων ήταν 3,1±0,95 METs ημερησίως για τα υγιή παιδιά και 2,38±0,85 METs για τα παιδιά με ΣΚ και διέφερε στατιστικά σημαντικά.
Αυτεπάρκεια και αυτοαναφερόμενη φυσική δραστηριότητα συσχετίζονται στατιστικά σημαντικά με r=0,515 και p=0,00 με την αυτεπάρκεια να είναι σημαντικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της φυσικής άσκησης, ιδίως στα παιδιά με ΣΚ. Γενικότερα τα παιδιά με ΣΚ ασκούνται λιγότερο σε έντονες δραστηριότητες (≥6METs) σε σχέση με τα υγιή παιδιά.
Δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ ΔΜΣ και των METs ημερησίως, όπως δεν υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ ΔΜΣ και της συμμετοχής στη φυσική δραστηριότητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Σε αυτή την έρευνα δεν υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στις δυο ομάδες (διαγνωσμένα και μη) παιδιών ως προς το βαθμό αυτεπάρκειάς τους, όμως η αυτεπάρκειά τους βρέθηκε να είναι σημαντικός παράγοντας καθορισμού της άσκησής τους. Επίσης παρατηρήθηκαν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στη φυσική άσκηση των παιδιών με ΣΚ, αν και δεν υπήρξε διαφορά στο ΔΜΣ υγιών και διαγνωσμένων με ΣΚ παιδιών. Παρατηρήθηκε ακόμα σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αυτεπάρκειας των παιδιών με ΣΚ και του αριθμού των μισάωρων μέτριας φυσικής δραστηριότητας ίσης ή μεγαλύτερης των 3METs και ανάλογη συσχέτιση μεταξύ αυτεπάρκειας και αριθμού μισάωρων έντονης φυσικής δραστηριότητας ίσης ή μεγαλύτερης των 6METs. Άρα αποδεικνύεται η αμφίδρομη σχέση αυτεπάρκειας και συμμετοχής στη φυσική άσκηση καθώς για τα παιδιά με ΣΚ τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής σε μέτριας έντασης δραστηριότητες και τα ακόμη χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε έντονης έντασης δραστηριότητες σε σχέση με τα υγιή παιδιά σχετίζονται άμεσα με τη χαμηλή αυτεπάρκειά τους ως προς τη φυσική άσκηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτεπάρκεια, Φυσική Άσκηση, Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Δείκτης Μάζας Σώματος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
97
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΟΣΧΟΒΗ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.