Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές συνέργειες του Λυκείου των Ελληνίδων – Παράρτημα Σαλαμίνας με το 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών Σαλαμίνας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2872901 328 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λαογραφία και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τούτση Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρέα Κακάμπουρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής Ψυχοκοινωνιολογίας της Σχολικής Τάξης Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές συνέργειες του Λυκείου των Ελληνίδων – Παράρτημα Σαλαμίνας με το 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών Σαλαμίνας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές συνέργειες του Λυκείου των Ελληνίδων – Παράρτημα Σαλαμίνας με το 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικών Σαλαμίνας
Περίληψη:
Ο λαϊκός πολιτισμός περιλαμβάνει όλες τις πνευματικές, ψυχικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της ζωής ενός λαού. Πρόκειται για μια πολύπλευρη και πολυσύνθετη έννοια στην οποία εμπεριέχονται όχι μόνο ο παραδοσιακός, προβιομηχανικός και προκαπιταλιστικός πολιτισμός αλλά και ο σύγχρονος λαϊκός πολιτισμός έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον μέσα από τις επιδράσεις της δυτικής κουλτούρας και της παγκοσμιοποίησης .
Διαδίδεται από γενιά σε γενιά μέσω του γραπτού λόγου, του προφορικού λόγου και τη σημερινή εποχή μέσα από το διαδίκτυο, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν ότι κάθε άτομο ανήκει σε κάποια πολιτιστική ομάδα, καθώς και την σταδιακή και ομαλή ένταξή τους σε αυτήν.
Ποικίλοι πολιτιστικοί σύλλογοι δημιουργήθηκαν στη χώρα μας ήδη από τον 19ο αιώνα με χαρακτήρα θρησκευτικό, φιλανθρωπικό, μορφωτικό και με σκοπό την πολιτισμική και μορφωτική πρόοδο των μελών τους.
Οι σύλλογοι αυτοί δημιουργήθηκαν είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας ή του εξωτερικού που μετανάστευσαν για αναζήτηση καλύτερης ζωής, είτε σε διάφορες ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές για την προώθηση του τοπικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και την προώθηση διαφόρων τοπικών υποθέσεων.
Η νοσταλγία του σύγχρονου ανθρώπου για καθετί παραδοσιακό και αυθεντικό οδήγησε στην αύξηση των πολιτιστικών συλλόγων και την ενεργοποίησή τους μέσα από την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων και την υλοποίηση ποικίλων αναπαραστάσεων εθίμων που συχνά έχουν χαθεί μέσα στο χρόνο, καθώς το corpus του λαού απώλεσε το λόγο δημιουργίας και ύπαρξης των συγκεκριμένων εθίμων. Αιτία αυτού του φαινομένου θεωρείται από τους λαογράφους η απώλεια κάποιας συγκριμένης ανάγκης που εξυπηρετούσαν ως μια ορισμένη χρονική στιγμή.
Σταδιακά οι πολιτιστικοί σύλλογοι έγιναν οι διαχειριστές της λαϊκής παράδοσης κάθε τόπου. Αναλαμβάνουν πλέον και την ευθύνη συγκέντρωσης του πληθυσμού που ενδιαφέρεται για την λαϊκή παράδοση διαχειριζόμενοι την πολιτιστική τους ταυτότητα αναμορφωμένη και προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πολιτιστική πραγματικότητα. Συχνός είναι ο φολκλορισμός στις δράσεις τους ο οποίος, παρά τα αρνητικά στοιχεία που του αναγνωρίζονται κατά καιρούς, αποτελεί μια μορφή παραγωγής πολιτισμού την οποία δεν πρέπει να προσπερνάμε αλλά να μας προβληματίζει και να μα διδάσκει.
Μέσα από αυτή τη συλλογιστική τέθηκε ο προβληματισμός κατά πόσο είναι εφικτό η διδασκαλία του λαϊκού πολιτισμού σε ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να εμπλακεί και να ενισχυθεί με την παρουσία ενός πολιτιστικού συλλόγου στο χώρο του κατά τη διάρκεια υλοποίησης κάποιων δράσεων ενός καινοτόμου προγράμματος με θέμα σχετικό με την τοπική λαϊκή παράδοση.
Αφού εντοπίστηκαν και ξεπεράστηκαν θέματα πρακτικής φύσεως, σχετιζόμενα με τη νομιμότητα παρουσίας πρόσωπων μη σχετιζόμενων με την εκπαιδευτική διαδικασία, επιλέχτηκε το Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων στη Σαλαμίνα σαν ο πιο πρόσφορος πολιτιστικός σύλλογος του νησιού για την υλοποίηση του εγχειρήματος.
Επιλέχτηκε σαν θέμα τα ήθη και τα έθιμα του νησιού κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Η τάξη στην οποία υλοποιήθηκε ήταν η Β΄ τάξη του Δ. Σχ. Βασιλικών στη Σαλαμίνα, λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η σύνθεση του μαθητικού του πληθυσμού.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αφού ξεπεράστηκαν οι διαδικαστικού τύπου δυσκολίες που εμφανίστηκαν και οι στόχοι του επιτεύχθηκαν πλήρως, ενώ οι μαθητές ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ικανοποιημένοι και ευδιάθετοι καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία απέκτησε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος έναν πιο ευχάριστο και δημιουργικό χαρακτήρα.
Μέσα από την όλη διαδικασία αναδείχτηκε η ανάγκη της επαφής του σχολείου με την τοπική κοινωνία, από την οποία δεν μπορεί να υπάρχει και να λειτουργεί αποκομμένο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία άμβλυνσης των κοινωνικών διαφορών και ιδιαιτεροτήτων καθώς και η κατανόηση από μέρους των μαθητών της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα στην οποία ζουν και δρουν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
λαϊκός πολιτισμός, λαϊκή παράδοση, φολκλορισμός, πολιτιστικοί σύλλογοι, ήθη, έθιμα, Σαλαμίνα, αναβίωση, διδασκαλία λαϊκού πολιτισμού, σχέδιο διδασκαλίας, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναλυτικά προγράμματα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
178
ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΤΣΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΕΛΙΚΟ.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο