Διαγενεακή Μεταβίβαση της Φτώχειας Ανάμεσα σε Τρεις Γενεές: Η Περίπτωση των Καλαβρύτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2873456 561 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνιολογία και σύγχρονη βιομηχανική κοινωνία: Ειδικά θέματα παιδικής ηλικίας, κοινωνικών μειονοτήτων, εργασίας και εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Φιλιππακοπούλου Θεώνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καθηγητής Δημοσθένης Δασκαλάκης (επιβλέπων)
Καθηγητής Θωμάς Μπαμπάλης (συνεπιβλέπων)
Καθηγητής Χαράλαμπος Μπαμπούνης (συνεπιβλέπων)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαγενεακή Μεταβίβαση της Φτώχειας Ανάμεσα σε Τρεις Γενεές: Η Περίπτωση των Καλαβρύτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαγενεακή Μεταβίβαση της Φτώχειας Ανάμεσα σε Τρεις Γενεές: Η Περίπτωση των Καλαβρύτων
Περίληψη:
Η φτώχεια έχει χαρακτηριστεί ως φαινόμενο διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο και σύγχρονο σε παγκόσμια κλίμακα. Συχνά συνδέεται με την αποστέρηση και την ελλειμματικότητα, ενώ σημαντικός είναι ο κίνδυνος διαιώνισής της κατά την παιδική ηλικία, μιας και έχει διαπιστωθεί ότι μεταβιβάζεται διαγενεακά. Η διαγενεακή μεταβίβαση της φτώχειας λοιπόν, επιδρά στη διαμόρφωση των τάξεων που συνθέτουν μία κοινωνία και συνεπώς, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης της. Ο όρος της κοινωνικής τάξης στον ελλαδικό χώρο λαμβάνει συγκεκριμένες διαστάσεις κι αναλύεται σύμφωνα με το κοινωνικό συγκείμενο.
Το υπό μελέτη φαινόμενο, της διαγενεακής μεταβίβασης της φτώχειας, ερμηνεύεται και αναλύεται ως ένας φαύλος κύκλος με έννοιες που κατέχουν σχέσεις αλληλοσυσχέτισης και αλληλοεπιρροής. Βασικοί αιτιώδης μηχανισμοί μεταβίβασης της φτώχειας και της αποτέρησης στον κύκλο αυτό συνιστούν οι θεσμοί της οικογένειας και της εκπαίδευσης. Η πρώτη, μεταβιβάζει διαγενεακά στα άτομα το οικονομικό και το πολιτισμικό της κεφάλαιο, που αποτελούν και τους διαγενεακά μεταβιβαζόμενους παράγοντες ευημερίας τους. Αν τα κεφάλαια που προαναφέρθηκαν κείνται σε χαμηλό επίπεδο, γίνεται λόγος για τη διαγενεακή μεταβίβαση της ελλειμματικότητας. Δευτερεύον αιτιώδη μηχανισμό για το φαινόμενο, συνιστά και η εκπαίδευση, η οποία λειτουργεί αναπαραγωγικά προσαρμοσμένη στην κουλτούρα των ανώτερων κοινωνικών τάξεων.
Για να καταστεί η διαγενεακή μεταβίβαση της φτώχειας μετρήσιμη ή έστω να εκτιμηθεί, αξιοποιείται συχνά ο δείκτης της διαγενεακής κοινωνικής κινητικότητας με επιμέρους βασικούς άξονες, την εκπαιδευτική και επαγγελματική κινητικότητα. Σύμφωνα με το παραπάνω, επιχειρήθηκε η διερεύνηση του φαινομένου της διαγενεακής μεταβίβασης της ελλειμματικότητας και στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Μελετήθηκε η διαγενεακή κοινωνική κινητικότητα εξήντα πέντε άτομων, κατοίκων Καλαβρύτων, καθώς και των οικογένειών τους σε εύρος τριών γενεών, ώστε να διαπιστωθεί εν τέλει η ύπαρξη ή μη της διαγενεακής μεταβίβασης της ελλειμματικότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διαγενεακή μεταβίβαση φτώχειας, φαύλος κύκλος, διαγενεακά μεταβιβαζόμενοι παράγοντες ευημερίας, οικονομικό κεφάλαιο, πολιτισμικό κεφάλαιο, διαγενεακή κοινωνική κινητικότητα, επάγγελμα, εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
115
Αριθμός σελίδων:
158
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ τελικο.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.