Παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και προαγωγής της υγείας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2874775 368 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χαραλαμποπούλου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρούσος Π. Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δαρβίρη Χριστίνα, Επισκέπτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Συρίγος Ν. Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και προαγωγής της υγείας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρεμβατικό πρόγραμμα διαχείρισης του στρες και προαγωγής της υγείας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Περίληψη:
Εισαγωγή-Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού υποβάλλονται σε μακρόχρονες θεραπείες που επιδρούν αρνητικά τόσο στη φυσική τους όσο και στην ψυχολογική τους κατάσταση. Για το λόγο αυτό χρειάζονται ολιστικές παρεμβάσεις για την στήριξή των γυναικών αυτών κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής αγωγής.
Μέθοδος και Υλικό-Αυτή η πιλοτική τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή παρέχει την πρώτη αξιολόγηση μίας καινοτόμου γνωσιακής παρέμβασης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της αντικαρκινικής αγωγής με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη μείωση του αντιλαμβανόμενου στρες, του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Σαράντα πέντε γυναίκες διαγνωσμένες με καρκίνο του μαστού που βρίσκονταν σε ενεργή αντικαρκινική αγωγή τυχαιοποιήθηκαν και κατανεμήθηκαν στην ομάδα της Πυθαγορείου Αυτογνωσίας(Ν=25) και στην ομάδα ελέγχου που έλαβε μία ενημερωτική συνεδρία(Ν=20). Για την αξιολόγηση των επιδράσεων του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένα στην Ελληνική γλώσσα ερωτηματολόγια πριν την έναρξη του προγράμματος και 8 εβδομάδες μετά. Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν αξιολόγησαν την ποιότητα ζωής, το στρες, το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα (πρωτογενείς στόχοι), καθώς και την ποιότητα ύπνου, την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής (δευτερογενείς στόχοι) των ασθενών. Επιπλέον, για την αντικειμενική μέτρηση του στρες και συγκεκριμένα την συγκέντρωση κορτιζόλης, ελήφθησαν δείγματα τρίχας κεφαλής, πριν την έναρξη του προγράμματος και ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Αποτελέσματα-Οι ομάδα της Πυθαγορείου Αυτογνωσίας ανέφερε στατιστικά σημαντική βελτίωση στη συνολική Ποιότητα Ζωής (P=0.004) και στις επιμέρους παραμέτρους της Ποιότητας Ζωής οι οποίες περιλαμβάνουν :την Φυσική Ευεξία(P=0.025), την Κοινωνική Ευεξία (P=0.001), τη Συναισθηματική Ευεξία (P=0.002), τη Λειτουργική Ευεξία (P=0.001), τις Ανησυχίες που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού(P=0.001), καθώς επίσης σημειώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση του αντιλαμβανόμενου στρες(P=0.000), των καταθλιπτικών συμπτωμάτων (P=0.017), του άγχους (P=0.007) και του στρες (P=0.003) ως πρωτογενείς στόχοι. Όσον αφορά τους δευτερογενείς στόχους σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου, στην ενδυνάμωση υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής καθώς και στην συνολκή συγκέντρωση κορτιζόλης τρίχας (P<0.05 για όλα).
Συμπεράσματα-Η Πυθαγόρειος Αυτογνωσία μπορεί να εφαρμοστεί με πιθανά οφέλη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια ενεργής αντικαρκινικής αγωγής. Ωστόσο, για την επιβεβαίωση των επιδράσεων του προγράμματος, είναι απαραίτητη η εφαρμογή σε μεγαλύτερο τυχαιοποιημένο δείγμα με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γνωσιακή τεχνική, Καρκίνος μαστού, Αντικαρκινική αγωγή, Ποιότητα ζωής, Στρες, Κορτιζόλη τρίχας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
45
πτυχιακή - Copy.pdf (990 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο