Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού: ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2874860 416 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χατζηιωάννου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Μπαμπάλης (Επιβλέπων), Καθηγητής/ Π.Τ.Δ.Ε.- Ε.Κ.Π.Α
Ιωάννης Βρεττός Ομότιμος Καθηγητής/ Π.Τ.Δ.Ε.- Ε.Κ.Π.Α
Κωνσταντίνα Τσώλη Επίκουρη Καθηγήτρια/ Π.Τ.Δ.Ε.- Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού: ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού: ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού
Περίληψη:
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις και βλαβερές συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και στη διαδικασία της μάθησής του. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως η εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, στα πλαίσια μίας σχέσης που χαρακτηρίζεται από δυσαναλογία εξουσίας, εντός και εκτός σχολείου. Σε αυτήν την κατάσταση συμμετέχουν τα παιδιά που εκφοβίζουν οι θύτες, στον αντίποδα βρίσκονται τα θύματα και οι παρατηρητές οι οποίοι είναι παρόντες ή γνωρίζουν τι συμβαίνει. Ο σχολικός εκφοβισμός διακρίνεται σε διάφορες μορφές, όπως ο άμεσος (σωματικός και λεκτικός), ο έμμεσος εκφοβισμός (συναισθηματικός και ψυχολογικός), ο σεξουαλικός, ο ρατσιστικός και ο ηλεκτρονικός. Κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ενός σαφούς πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού.
Ο ρόλος του σημερινού σχολείου έχει αλλάξει ο δάσκαλος έχει ως κύριο μέλημά του τη μετάδοση και αφομοίωση νέων γνώσεων, αλλά και την ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επιτακτική ανάγκη ο δάσκαλος να συνεργάζεται με άλλες ειδικότητες προκειμένου να υλοποιήσει πλήρως το εκπαιδευτικό του έργο. Μία από αυτές τις ειδικότητες είναι ο κοινωνικός λειτουργός, όπου στοχεύει στη αξιολόγηση, την πρόληψη και τη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στο σχολικό πλαίσιο.
Ο ρόλος του σχολικού κοινωνικού λειτουργού είναι πολύπλευρος. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ σχολείου, οικογένειας και άλλων κοινωνικών φορέων με επίκεντρο το παιδί και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Συνεργάζεται συστηματικά και προγραμματισμένα με τις οικογένειες των μαθητών, επιδιώκοντας τη θετική στάση της οικογένειας στις δυσκολίες του μαθητή και την ανάπτυξη υγιών ενδοοικογενειακών σχέσεων.
Η μελέτη περίπτωσης που παρουσιάζεται στο ερευνητικό μέρος της διπλωματικής εργασίας περιγράφει ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού ανάμεσα σε δύο μαθήτριες ενός Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Αχαρνών καθώς και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την κοινωνικό λειτουργό σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ανάδειξη του ρόλου του κοινωνικού λειτουργού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Σχολικός εκφοβισμός, θύμα, θύτης, παρατηρητές, κοινωνικός λειτουργός.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
73
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

διπλωματική εργασία Σοφία_Χατζηιωάννου PDF.pdf
17 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.