Power, Powerlessness and Empowerment in African-American and White Performers' Hip-Hop Rhetoric: A Contrastive Corpus-driven Critical Discourse Analysis.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2874952 474 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γλωσσολογία: θεωρία και εφαρμογές
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δελής Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ουρανία Χατζηδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τµήµα Αεροπορικών Επιστηµών, Τοµέας Ηγετικής/∆ιοικητικής, Ανθρωπιστικών Επιστηµών και Φυσιολογίας, Σχολή Ικάρων
Σηφιανού Μαρία, Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Τζάννε Αγγελική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Power, Powerlessness and Empowerment in African-American and White Performers' Hip-Hop Rhetoric: A Contrastive Corpus-driven Critical Discourse Analysis.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δύναμη, αδυναμία και ενδυνάμωση. Η ρητορική των Αφροαμερικανών και Λευκών καλλιτεχνών της Χιπ-Χοπ μουσικής. Συγκριτική ανάλυση με την συνεργεία γλωσσολογίας σωμάτων κειμένων και κριτικής ανάλυσης λόγου.
Περίληψη:
Η παρούσα έρευνα βασιζόμενη στη συνεργεία της μελέτης σωμάτων κειμένων με την κριτική ανάλυση λόγου στοχεύει στην παρατήρηση των διαχρονικών μεταβολών του Χιπ Χοπ ως μουσικό είδος εξετάζοντας τους στίχους των τραγουδιών που εμφανίζονται στις λίστες του Billboard με τα πιο επιτυχημένα R&B/Hip Hop τραγούδια από τη δεκαετία του 1960 έως και αυτή του 2010. Ειδικότερα, εξετάζονται οι μεταβολές της ρητορικής που χρησιμοποιούνται μεταξύ των κοινωνικών δρώντων με κριτήριο το φύλο (άνδρες και γυναίκες) και τη φυλή (λευκοί και μαύροι). Η έρευνα εξετάζει τη ρητορική του αμερικανικού Χιπ Χοπ με άμεσο σκοπό την αποκάλυψη ιδεολογικών μοτίβων, ομοιοτήτων και διαφορών στον λόγο των κοινωνικών δρώντων, και συγκεκριμένα, των ίδιων των καλλιτεχνών (αποστολείς – addressors) και των δρώντων στους οποίους εκείνοι αναφέρονται άμεσα (αποστολέας-addressor και (παραλήπτες – addressees). Κύριο αντικείμενο της διατριβής αποτελεί ο εντοπισμός και η εξέταση των επαναλαμβανόμενων γλωσσικών επιλογών των καλλιτεχνών, η εξακρίβωση και κριτική ανάλυση του πλήθους των κρίσιμων χαρακτηριστικών που αφορούν στο φέρουν τα στοιχεία του φύλου και στης φυλής εντός του μουσικού είδους της Χιπ Χοπ, καθώς επίσης και της εξέλιξής τους στο χρόνο. Η ανάλυση προσφέρει μια καθαρότερη και βαθύτερη εικόνα στις ρητορικές αλλαγές όρων, οι οποίοι που έχουν ιδιαίτερο πολιτισμικό και συναισθηματικό φορτίο, καθώς σχετίζονται με κοινωνικό στιγματισμό, είναι πολιτισμικά και συναισθηματικά φορτισμένοι, κατά κύριο λόγο στιγματισμένοι, και είναι αντιπροσωπευτικοί της ανισότητας και των παραδοσιακά ασύμμετρων σχέσεων δύναμης μεταξύ των κοινωνικών δρώντων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Ρητορική του Χιπ-Χοπ, Γλωσσολογία Σωμάτων Κειμένων, Κριτική Ανάλυση Λόγου, Ασυμμετρία Δυνάμεων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
110