Αποφυγή εμβολιασμών γενικού πληθυσμού και μεταναστών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875094 319 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-27
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τσαλίκη Σταματίνα-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαριάννα Διομήδους, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Φιλντίσης, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποφυγή εμβολιασμών γενικού πληθυσμού και μεταναστών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποφυγή εμβολιασμών γενικού πληθυσμού και μεταναστών
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε με το θέμα των εμβολιασμών και ολοκλη¬ρώθηκε μέσα από τρία κεφάλαια, όπου πιο αναλυτικά στο πρώτο έγινε γενική αναφορά στους εμβολιασμούς. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε η ιστορική αναδρομή για το θέμα των εμβολίων και των εμβολιασμών γενικότερα, η αποτελεσματικό¬τητα αυτών, οι παρενέργειες και οι τύποι αλλά και τα αδρανοποιημένα και εξασθενημένα εμβόλια όπως και όλα τα υπόλοιπα είδη. Βαρύτητα δόθηκε στην ονοματολογία και την ανάπτυξη ανοσοποίησης. Δεν παραλήφθηκαν τα οικονο¬μικά της ανάπτυξης, οι ευρεσιτεχνίες και τα συντηρητικά. Επίσης εξετάστηκαν και οι εμβολιασμοί στη κτηνιατρική. Η εκτεταμένη ανοσία λόγω του εμβο¬λιασμού είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την εξάλειψη σε όλο τον κόσμο ασθενειών όπως η ευλογιά, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, ο τέτανος κ.λπ.
Ωστόσο, κάποια εμβόλια παραμένουν άπιαστοι στόχοι για πολλές σημαντι¬κές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του απλού έρπη, της ελονοσίας, της γονόρροιας και του HIV.
Τα παθογόνα για αδρανοποιημένα εμβόλια αναπτύσσονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες και θανατώνονται ως μέσο για τη μείωση της μολυσματικότητας και έτσι να προλαμβάνεται η μόλυνση από το εμβόλιο.
Στη συνέχεια το δεύτερο κεφάλαιο εστίασε στην αποφυγή εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό και την αξία των εμβολίων στη πρόληψη ασθενειών. Ακόμα καταγράφηκαν οι κοινωνικές επιπτώσεις στην υγεία και οι καινοτομίες στα εμβόλια καθώς και η συλλογική ανοσία και ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια των εμβολίων. Η ανάπτυξη και η χρήση εμβολίων νέας τεχνολογίας μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τις μολυσματικές ασθένειες που προηγουμένως ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν με εμβολιασμό. Από την στιγμή που αναδύονται συνεχώς νέα στελέχη, η ικανότητά μας να εκσυγχρονίζουμε τα εμβόλια είναι ιδανικά κατάλληλη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των μολυσματικών ασθενειών.
Ο εμβολιασμός μαζών για την πρόκληση ανοσίας πληθυσμών έχει γίνει κοινός και αποδείχθηκε επιτυχής στην πρόληψη της εξάπλωσης πολλών μολυσματικών ασθενειών. Η αντίθεση στον εμβολιασμό έχει προκαλέσει πρόκληση στην ασυλία του πληθυσμού, επιτρέποντας στις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν να επιμείνουν ή να επιστρέψουν σε κοινότητες που έχουν ανεπαρκή ποσοστά εμβολιασμού.
Τέλος, το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο αναφέρθηκε στην αποφυγή εμβολια¬σμών στους μετανάστες. Η εμβολιαστική κάλυψη που αποτυπώνεται στον πίνακα αφορά τις εξορμήσεις εμβολιασμών που έγιναν στην Ελλάδα και προστίθεται στην προϋπάρχουσα κάλυψη στις χώρες προέλευσης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις από WHO-UNICEF είναι σχετικά καλή έως μέτρια, καθώς και στους έκτακτους εμβολια-σμούς που έγιναν στις χώρες διέλευσης. Η εργασία, έκλεισε με τα συμπεράσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εμβολιασμοί, Παθογόνα μικρόβια, Μετανάστες, Ασυλία, Ασθένειες, Πρόληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
132
Αριθμός σελίδων:
69
Tsaliki Stamatina Maria MsC.pdf (935 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο