Διερεύνηση ακουστικής νευροπάθειας μετά από λήψη Oxaliplatin: Ανασκόπηση βιβλιογραφίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875245 224 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-31
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δρύλλη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπίμπας Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σέγγας Ιωάννης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλιάδου Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση ακουστικής νευροπάθειας μετά από λήψη Oxaliplatin: Ανασκόπηση βιβλιογραφίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση ακουστικής νευροπάθειας μετά από λήψη Oxaliplatin: Ανασκόπηση βιβλιογραφίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το 1976, ο Yoshinori Kidani συνέθεσε το oxaliplatin, ένα τρίτης γενιάς παράγωγο της πλατίνας, που από το 1996 διατηρεί εξέχουσα θέση στην αντιμετώπιση των ογκολογικών νοσημάτων. Το 2008, η ANSD περιέκλεισε το σύνολο των ακουστικών διαταραχών που περιγράφεται από φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική λειτουργική ικανότητα των κοχλιακών τριχωτών κυττάρων και απούσα ή παθολογική λειτουργική ικανότητα του ακουστικού νεύρου. Ο σκοπός της μελέτης είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη διερεύνηση της ακουστικής νευροπάθειας μετά τη λήψη του oxaliplatin.
Υλικό και Μέθοδος: Μεθοδευμένη ανασκόπηση της δημοσιευμένης αρθρογραφίας, στην αγγλική γλώσσα και για το χρονικό διάστημα από τις 1 Ιανουαρίου 2006 έως τις 15 Ιουνίου 2018, σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: PubMed, ScienceDirect, Scopus, Cochrane Library και Google Scholar, με τη χρήση των κατάλληλων όρων.
Αποτελέσματα: Μετά από συστηματική μελέτη και συσχέτιση με το ερευνητικό πεδίο, εν τέλει συμπεριελήφθησαν δεκαπέντε (n = 15) άρθρα που διακρίνονται σε: 1) έξι (n = 6) άρθρα, με απουσία αναφοράς ωτοτοξικότητας σχετιζόμενης με τη χρήση ΧΜΘ με oxaliplatin, 2) τέσσερα (n = 4) άρθρα, που επισημαίνουν κοχλιοτοξικότητα μετά από έγχυση oxaliplatin και 3) πέντε (n = 5) άρθρα, με αναφορές περιστατικών ασθενών που εκτέθηκαν σε ΧΜΘ με oxaliplatin και εκδήλωσαν ωτοτοξικότητα είτε με απώλεια ακοής είτε με δυσλειτουργία αίθουσας.
Συζήτηση: Οι κλινικές και πειραματικές μελέτες, οι αναφορές περιστατικών και οι ανασκοπήσεις που προέκυψαν από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων διακρίνονται για την ανομοιογένειά τους. Συνολικά, στη πλειοψηφία τους οι μελέτες υποστηρίζουν την ύπαρξη ωτοτοξικότητας μετά τη λήψη oxaliplatin. Στον αντίποδα, οι κλινικές μελέτες αδυνατούν να αποδώσουν τοξική δράση στο ους μετά τη χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου.
Συμπεράσματα: Η βλαπτική δράση του oxaliplatin σε τριχωτά κοχλιακά κύτταρα, σπειροειδές γάγγλιο και ακουστικές νευρικές ίνες επιβεβαιώνεται σε πειραματικές μελέτες. Αποτελεί έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση νοσημάτων όπως η ANSD μετά από λήψη oxaliplatin σε επίπεδο κλινικής μελέτης, με την εφαρμογή τυμπανομετρίας (Tympanometry), ωτοακουστικών εκπομπών (OAEs), ακουστικού αντανακλαστικού (AR), ακουστικών προκλητών δυναμικών εγκεφαλικού στελέχους (ABR), κενών σε θόρυβο (GIN), τονικής ακοομετρίας (PTA) και ομιλητικής σε θόρυβο (WIB) για την εκτίμηση της λειτουργίας του κοχλία, του ακουστικού νεύρου, του εγκεφαλικού στελέχους και του φλοιού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φάσμα διαταραχών ακουστικής νευροπάθειας, Oxaliplatin, Κοχλιοτοξικότητα, Ωτοτοξικότητα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
68
Αριθμός σελίδων:
40
Διερεύνηση ακουστικής νευροπάθειας μετά από λήψη oxaliplatin-ανασκόπηση βιβλιογραφίας.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο