Πολιτιστικές διαδρομές στη νήσο Ικαρία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875292 361 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μανταγά Ζαφείρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, Αναπλ. Καθηγητής- Δ/ντής CHMLab, Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Καταπότη Δ., Βαβουρανάκης Γ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πολιτιστικές διαδρομές στη νήσο Ικαρία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πολιτιστικές διαδρομές στη νήσο Ικαρία
Περίληψη:
Οι πολιτιστικές διαδρομές, ως μέρος του πολιτιστικού τουρισμού, αποτελούν ένα ιδανικό εργαλείο ήπιας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομίας ενός τόπου. Η Ικαρία, ένα νησί με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, κουλτούρα και περιβάλλον, θεωρείται ιδανική περίπτωση για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάδειξη και διαχείριση των πολιτιστικών πόρων του νησιού. Οι προτεινόμενες πολιτιστικές διαδρομές, δημιουργήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιού και των κατοίκων του, αλλά και τις ανάγκες των επισκεπτών. Μέσα από τις διαδρομές αυτές προβάλλεται η ικαριακή κοινωνία, μια κοινωνία αυτάρκειας και αλληλεγγύης, οι παραδοσιακές τεχνικές του νησιού και τα παραδοσιακά προϊόντα του, το φυσικό περιβάλλον και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ανθρώπινης δραστηριότητας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, μέσω των πολιτιστικών διαδρομών έρχεται να δώσει λύση σε σημαντικά προβλήματα όπως αυτό της ερημοποίησης των ορεινών οικισμών και της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον οδηγεί στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού σε θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων αλλά και των μνημείων. Τέλος, οι πολιτιστικές διαδρομές συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και στη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους του νησιού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Πολιτιστικές διαδρομές, πολιτιστικός τουρισμός, πολιτιστική διαχείριση, ανάδειξη πολιτιστικών αγαθών, εναλλακτικός τουρισμός, παράδοση, αρχαιότητα, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, Ικαρία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
180
Αριθμός σελίδων:
239
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΑΝΤΑΓΑ ΖΑΦΕΙΡΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΙΚΑΡΙΑ.pdf
7 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.