Ο ρόλος της εκγύμνασης των εισπνευστικών μυών στη δύσκολη αποδέσμευση από τον αναπνευστήρα στη ΜΕΘ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875422 286 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοπνευμονική Αποκατάσταση και Αποκατάσταση Πασχόντων ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-02
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καραγκούνη Αφεντία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζακυνθινός Σπυρίδων, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μεντζελόπουλος Σπυρίδων, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλομενίδης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της εκγύμνασης των εισπνευστικών μυών στη δύσκολη αποδέσμευση από τον αναπνευστήρα στη ΜΕΘ
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της εκγύμνασης των εισπνευστικών μυών στη δύσκολη αποδέσμευση από τον αναπνευστήρα στη ΜΕΘ
Περίληψη:
Συνέπεια της παρατεταμένης χρήσης του μηχανικού αερισμού είναι η αδυναμία των εισπνευστικών μυών η οποία συντελεί στην αποτυχία αποδέσμευσης των ασθενών από τον αναπνευστήρα. Σε μελέτες που αφορούν την επίδραση της εκγύμνασης των εισπνευστικών μυών σε ασθενείς χρήζουν μηχανικού αερισμού φάνηκε ότι η προσέγγιση αυτή σχετίζεται με επιτυχή απελευθέρωση των ασθενών από τον αναπνευστήρα.
Μέθοδος
Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της αρθρογραφίας στις παρακάτω βάσεις δεδομένων: PubMed, Scopus and Google scholar. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εκγύμναση εισπνευστικών/αναπνευστικών μυών, μηχανικός αερισμός, μονάδα εντατικής θεραπείας, βαριά πάσχων ασθενής, αποδέσμευση/αποτυχία, δυσλειτουργία διαφράγματος σχετιζόμενη με τον αναπνευστήρα. Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αφορούν παρεμβάσεις με στόχο την ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών σε βαριά πάσχοντες ασθενείς.
Αποτελέσματα
Η παρούσα ανασκόπηση περιλαμβάνει 11 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που αφορούν ασθενείς που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στις μελέτες χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί τρόποι και πρωτόκολλα εκγύμνασης των εισπνευστικών μυών. Η εκγύμναση των εισπνευστικών μυών βελτίωσε την μέγιστη εισπνευστική πίεση και συνέβαλε στην επιτυχία αποδέσμευσης από τον μηχανικό αερισμό σε σχέση με το γκρουπ ελέγχου. Επιπρόσθετα, η διάρκεια της διαδικασίας αποδέσμευσης μειώθηκε μεταξύ των ασθενών με δύσκολο weaning.
Επίλογος
Στην περίπτωση που η δυσλειτουργία του διαφράγματος αναγνωριστεί ως λόγος αποτυχίας αποδέσμευσης, μια καλή προσέγγιση είναι η βελτίωση της λειτουργίας των αναπνευστικών μυών. Η εκγύμναση των εισπνευστικών μυών συμβάλει στην αύξηση της δύναμης τους και στην επιτυχή αποδέσμευση από τον μηχανικό αερισμό. Εκτενέστερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες πρέπει να γίνουν για να διευκρινιστεί η επίδραση της εκγύμνασης των εισπνευστικών μυών σε κλινικά αποτελέσματα όπως διάρκεια στον αναπνευστήρα, επιτυχία αποσωλήνωσης, διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ, επιβίωση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εκγύμναση εισπνευστικών μυών, Μηχανικός αερισμός, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Βαριά ασθενείς, Αποδέσμευση, Δυσλειτουργία διαφράγματος σχετιζόμενη με τον αναπνευστήρα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
53
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Master Thesis_final.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.