Μη σφύζουσες εμβοές

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875655 297 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ρουμελιώτης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικολόπουλος Θωμάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαραγκουδάκης Παύλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δελίδης Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μη σφύζουσες εμβοές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μη σφύζουσες εμβοές
Περίληψη:
Σκοπός: Ο σκοπός της μελέτης είναι η σύγκριση της αναφερόμενης στη βιβλιογραφία κλινικής αποτελεσματικότητας των δύο πιο διαδεδομένων (και ίσως πλησιέστερων στη φυσιολογία γένεσης και ενίσχυσης των υποκειμενικών μη σφύζουσων εμβοών) μεθόδων αντιμετώπισής τους, της θεραπείας επανεκπαίδευσης για τις εμβοές και της συμπεριφορικής θεραπείας για τις εμβοες.
Σχεδιασμός μελέτης: Συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας
Μέθοδος: Στη συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας περιελήφθησαν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και μετά-αναλύσεις μόνο σε ανθρώπους. Η αναζήτησή έγινε στη βάση δεδομένων Pubmed για μελέτες που είχαν δημοσιευτεί έως και τον Αύγουστο του 2018 και συμπεριλήφθηκαν μόνο μελέτες όπου χρησιμοποιήθηκαν επικυρωμένα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση των εμβοών στους ασθενείς.
Αποτελέσματα: Από την αρχική αναζήτηση στη βάση δεδομένων Pubmed βρέθηκαν 450 αναφορές στις δυό αυτές μεθόδους αντιμετώπισης των εμβοών. Τελικά και με βάση τα κριτήρια ένταξης και απόρριψης που είχαμε ορίσει, 12 μελέτες που αξιολογούσαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας επανεκπαίδευσης για τις εμβοές και της συμπεριφορικής θεραπείας για τις εμβοές εντάχθηκαν προς μελέτη στην ανασκόπησή μας. Η θεραπεία επανεκπαίδευσης φαίνεται αποτελεσματική στη βελτίωση της έντασης των εμβοών(σε ποσοστό ασθενών από 32% έως 87,5% στις διάφορες μελέτες), κι εξίσου αποτελεσματική στη βελτίωση της διάθεσης των ασθενών. Η συμπεριφορική θεραπεία φαίνεται αποτελεσματική κυρίως στη βελτίωση της διάθεσης σε ποσοστό ασθενών από 27% εως 70% στις έρευνες που μελετήσαμε.
Συμπέρασμα: Τόσο η θεραπεία επανεκπαίδευσης όσο και η συμπεριφορική θεραπεία αποδεικνύονται αποτελεσματικές για τις εμβοές χωρίς να φαίνεται κάποια από τις δύο να υπερτερεί έναντι της άλλης. Διαπιστώθηκε όμως η ύπαρξη μεγάλης ετερογένειας μεταξύ των μελετών τόσο ως προς τον ακριβή τρόπο εφαρμογής των δύο αυτών μεθόδων θεραπείας, όσο και ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων με τη χρήση διαφορετικών ερωτηματολογίων. Επιβάλλεται η περαιτέρω προσπάθεια για την καθιέρωση κοινών πρωτοκόλλων εφαρμογής των δύο θεραπειών και η δημιουργία κοινών σταθμισμένων ερωτηματολογίων, ώστε να μπορούν να γίνουν πιο ασφαλείς και αντικειμενικές συγκρίσεις ανάμεσά τους, αλλά και να διευκολυνθεί η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του Cima για πρωτόκολλο θεραπείας που συνδυάζει και τις δύο μεθόδους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εμβοές, Θεραπεία επανεκπαίδευσης, Συμπεριφορική θεραπεία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
28
Μη σφύζουσες εμβοές.pdf (431 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο