Η συμβολή της φυσικής άσκησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875710 403 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διαπανεπιστημιακό ΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας-Πληροφορική της Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ζάχος Σωτήριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Θεοδοσοπούλου, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Ε.Κ.Π.Α.
Θεόδωρος Μαριόλης Σαψάκος, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, Ε.Κ.Π.Α., Επιβλέπων
Θεόδωρος Κατσούλας, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμβολή της φυσικής άσκησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμβολή της φυσικής άσκησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη συμβολή της φυσικής άσκησης στην ποιότητα ζωής των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΠΣ). Παρά το γεγονός ότι για πολλά χρόνια οι ασθενείς με ΠΣ απέφευγαν τη συμμετοχή στη φυσική άσκηση (επειδή είχε συνδεθεί με επιδείνωση των συμπτωμάτων από τη νόσο), τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αναστραφεί το κλίμα και συστήνεται πλέον η σωματική άσκηση. Στόχος της έρευνας είναι να αποκωδικοποιήσει τη σχέση μεταξύ της ποιότητα ζωής, της φυσικής άσκησης και της ΠΣ. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε η άποψη των ασθενών με ΠΣ σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, τη συμμετοχή τους σε φυσικές δραστηριότητες καθώς και τα προβλήματα που προήλθαν από τη φυσική και συναισθηματική τους κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρήση ερωτηματολογίων προς τους ασθενείς με ΠΣ και EDSS<5 ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας (ΓΝΑ Ευαγγελισμός). Η κλίμακα Expanded Disability Status Scale (EDSS), και, πιο συγκεκριμένα, η υποκλίμακα που αφορά την ικανότητα βάδισης χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της ικανότητας βάδισης. Η ποιότητα ζωής εκτιμήθηκε με το Ερωτηματολόγιο για την Υγεία (SF-12) και η φυσική άσκηση από το ερωτηματολόγιο Godin Leisure-Time Exercise Questionnaire. Στη συνέχεια ακολούθησε η επεξεργασία των απαντήσεων των ερωτηματολογίων με τη χρήση του λογισμικού SPSS και έγινε η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Η έρευνα ανέδειξε ότι τα άτομα που έκαναν έντονη άσκηση είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής, ειδικότερα όσον αφορούσε εκείνες τις διαστάσεις της ζωής που σχετίζονταν με το σωματικό ρόλο, το σωματικό πόνο, τη γενική υγεία, τη ζωτικότητα, την κοινωνική λειτουργικότητα, το συναισθηματικό ρόλο και τη ψυχική υγεία. Ωστόσο η ανεπαρκής συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες φαίνεται να αποκομίζει λιγότερα οφέλη στους συμμετέχοντες ενήλικες με ΠΣ καθώς παρατηρήθηκε μικρότερη βαθμολογία στις περισσότερες παραμέτρους της ΠΖ που εξετάστηκαν. Συμπεραίνεται έτσι ότι ενήλικα άτομα με ΠΣ είναι ικανά να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους μέσα από τη συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής άσκησης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πολλαπλή σκλήρυνση, Φυσική άσκηση, Ποιότητα ζωής
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
220
Αριθμός σελίδων:
157
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΖΑΧΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ - Αντιγραφή.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.