Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Α΄: Πρόσωπα, πολιτική, νομοθεσία, στρατιωτική δράση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875723 381 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βυζαντινή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπανικολάου Σέργιος-Ραφαήλ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κατερίνα Νικολάου, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σοφία Μεργιαλή-Σαχά, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Βυζαντινού Κράτους, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρία Λεοντσίνη, Κύρια Ερευνήτρια, Κύρια Ερευνήτρια, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερεύνων, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Α΄: Πρόσωπα, πολιτική, νομοθεσία, στρατιωτική δράση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Α΄: Πρόσωπα, πολιτική, νομοθεσία, στρατιωτική δράση
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, εξετάζονται σε ατομικό επίπεδο οι ζωές και οι προσωπικότητες των μελών της οικογένειας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄, δηλαδή της πρώτης και της δεύτερης συζύγου του, των τεσσάρων γιων του και των δύο θυγατέρων του. Ειδικότερα, στις περιπτώσεις των γιων του, οι οποίοι υπήρξαν συμμέτοχοι ή διάδοχοί του στην διακυβέρνηση της Αυτοκρατορίας , εξετάζεται η πολιτική τους σταδιοδρομία, το νομοθετικό τους έργο και η στρατιωτική τους δράση.
Στην εισαγωγή της εργασίας, περιγράφεται με επιγραμματικό τρόπο η προσφορά του Κωνσταντίνου στην ανθρωπότητα, η ζωή του, η δράση του ως στρατιωτικού, νομοθέτη και πολιτικού σχεδιαστή, και η οικογενειακή του κατάσταση.
Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στην Μινερβίνα, πρώτη σύζυγο του Κωνσταντίνου, και δίδεται απάντηση στο ερώτημα αν η Μινερβίνα ήταν παλλακίδα ή σύζυγος του Κωνσταντίνου, όπως και στο ερώτημα αν η Ελένη, μητέρα του Κωνσταντίνου, ήταν παλλακίδα ή σύζυγος του πατέρα του, Κωνστάντιου Α΄.
Το δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στην Φαύστα, δεύτερη σύζυγο του Κωνσταντίνου. Επιχειρείται μια περιγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες ο Κωνσταντίνος την νυμφεύθηκε και μια περιγραφή της ζωής της με τον Κωνσταντίνο.
Το τρίτο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στον Κρίσπο, τον μεγαλύτερο γιο του Κωνσταντίνου. Μεταξύ άλλων, διερευνώνται τα αίτια της καταδίκης του σε θάνατο από τον πατέρα του. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, εξετάζονται οι θάνατοι του Λικινίου Β΄, ανεψιού του Κωνσταντίνου, και της Φαύστας, οι οποίοι αποδίδονται στον Κωνσταντίνο. Μια αναλυτική εξέταση των πηγών, όμως, αποκαλύπτει μια τελείως διαφορετική εικόνα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας αναλύεται η προσωπικότητα και το έργο του Κωνστάντιου Β΄, τρίτου γιου του Κωνσταντίνου. Ο Κωνστάντιος υπήρξε ο επικρατέστερος από τους άμεσους διαδόχους του πατέρα του. Περιγράφονται διεξοδικά η παιδική ηλικία του Κωνστάντιου, η σταδιοδρομία του στην διακυβέρνηση της Αυτοκρατορίας, οι πολυετείς του αγώνες για την υπεράσπιση της Αυτοκρατορίας από τις επιθέσεις των εχθρών της σε πολλά μέτωπα, η οικογενειακή του ζωή, η προσωπικότητά του, το πολιτιστικό του έργο, η συμβολή του σε όλους τους τομείς του δικαίου, και η θρησκευτική του πολιτική.
Στα επόμενα κεφάλαια, προσεγγίζονται με συνοπτικό, αλλά όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό τρόπο, οι ζωές, οι προσωπικότητες και τα έργα των λιγότερο γνωστών παιδιών του Κωνσταντίνου: του Κωνσταντίνου Β΄, του Κώνστα, της Κωνσταντίνας και της Ελένης.
Τελικά, γίνεται μια ανακεφαλαίωση των συμπερασμάτων για το κάθε μέλος της οικογένειας του Κωνσταντίνου, και προβάλλεται η σχέση του κάθε ενός από αυτά τα πρόσωπα με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο.
Η εργασία κοσμείται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Βυζάντιο, Αρχαία Ιστορία, Ρωμαϊκή Ιστορία, Βυζαντινή Ιστορία, Ύστερη Αρχαιότητα, Ελλάδα, Βαλκάνια, Ευρώπη, Γαλλία, Βρετανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Σερβία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Μέση Ανατολή, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Αίγυπτος, Συρία, Κωνσταντίνος, Κωνστάντιος, Ελένη, Μινερβίνα, Φαύστα, Κρίσπος, Κώνστας, Κωνσταντία, Κωνσταντίνα, Αυτοκράτορες, Πολιτική, Δίκαιο, Νομοθεσία, Στρατός, Διεθνείς Σχέσεις, Θεοδοσιανός Κώδικας, Ιουστινιάνειος Κώδικας, Νομίσματα, Νομισματική, Γλυπτική, Τέχνη, Θρησκεία, Χριστιανισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
131
Η Οικογένεια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.pdf (12 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο