Προγνωστικοί παράγοντες για δύσκολη περιοχική αναισθησία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875839 224 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χαζάπη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κουσκούνη Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τσαρουχά Αθανασία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χαλκιάς Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προγνωστικοί παράγοντες για δύσκολη περιοχική αναισθησία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προγνωστικοί παράγοντες για δύσκολη περιοχική αναισθησία
Περίληψη:
Εισαγωγή
Οι πολλαπλές προσπάθειες και δύσκολη πρόσβαση στον επισκληρίδιο ή στον υπαραχνοειδή χώρο είναι ένα συχνό πρόβλημα στα χειρουργεία και μπορεί να καταστεί επικίνδυνο λόγω ενδεχόμενων επιπλοκών. Επιπλέον, οι πολλαπλές παρακεντήσεις σχετίζονται με αυξημένο πόνο και δυσφορία ασθενών. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστούν οι παράγοντες που σχετίζονται με τη δύσκολη περιοχική αναισθησία.
Ασθενείς και Μέθοδοι
Η μελέτη περιελάμβανε 60 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περιοχική αναισθησία. Καταγράφηκαν δεδομένα των ασθενών, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος, οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και η ποιότητα των ανατομικών οδηγών σημείων. Επίσης, καταγράφηκαν το μέγεθος της βελόνας και η προσπέλαση της αναισθησίας. Η δυσκολία της περιοχικής αναισθησίας καθορίστηκε με την επιτυχία της πρώτης παρακέντησης και τον αριθμό των ανακατευθύνσεων της βελόνας.
Αποτελέσματα
Υπήρχαν 51 περιπτώσεις επιτυχίας στην πρώτη παρακέντηση, ενώ η συνολική επιτυχία της περιοχικής αναισθησίας ήταν 100%. Διαπιστώθηκε ότι η επιτυχία της πρώτης παρακέντησης συνδέθηκε με την ύπαρξη σκολίωσης (p = 0,031). Η παράμεση προσπέλαση συσχετίστηκε με περισσότερες από 2 ανακατευθύνσεις της βελόνας (p = 0,046). Δεν θεωρήθηκε ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η ψηλαφητότητα των ακανθωδών αποφύσεων, ο τύπος και το μέγεθος της βελόνας επηρέασαν τη δυσκολία της περιοχικής αναισθησίας (p > 0,05)
Συμπεράσματα
Η επαρκής προεγχειρητική πρόγνωση των δυσκολιών της περιοχικής αναισθησίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ποσοστού των πολλαπλών προσπαθειών, καθιστώντας την τεχνική πιο αποδεκτή και λιγότερο επικίνδυνη για τον ασθενή και, οδηγώντας στη βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης. Ο αναισθησιολόγος πρέπει να εξετάσει μια εναλλακτική τεχνική (γενική αναισθησία ή μπλοκ περιφερικού νεύρου) για έναν ασθενή αν μπορεί να προβλέψει ότι η περιοχική αναισθησία θα έχει ορισμένες δυσκολίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Περιοχική, Αναισθησία, Δύσκολη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
103
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

MSC ΧΑΖΑΠΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.