ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875897 391 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική - Προγράμματα Σπουδών
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κοντοπούλου Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Δημοσθένης Δασκαλάκης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στις βασικότερες πηγές εκπαιδευτικών ανισοτήτων, εστιάζοντας στις διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Διαπιστώνεται πως βασικές αιτίες αυτών των ανισοτήτων αποτελούν η κοινωνική προέλευση, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, η εθνικότητα και το φύλο. Οι κυριότερες πηγές φαίνεται να είναι τα στερεότυπα που είναι διάχυτα στην κοινωνία για τον «έτερο» άνθρωπο, η ταύτιση του βιολογικού με το κοινωνικό φύλο και η αναπαραγωγή των πατριαρχικών αντιλήψεων στη σύγχρονη κοινωνία. Επιπλέον, στην εργασία γίνεται εκτενής αναφορά σε θεωρίες για τις διακρίσεις των γυναικών, καθώς και μια ιστορική αναδρομή για τη θέση της γυναίκας. Ακόμη, γίνεται παράθεση της ιστορίας της εκπαίδευσης των γυναικών, της σχέσης των γυναικών με τις οικιακές εργασίες, την επαγγελματική ζωή, την ηγεσία και τα εμπόδια που πιθανά συναντούν στην επαγγελματική τους ανέλιξη και την οικονομική τους ανεξαρτησία.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της διπλωματικής αυτής εργασίας, διεξήχθη μια έρευνα ανίχνευσης των έμφυλων στερεοτύπων σε παιδιά Δημοτικού Γ΄ έως και ΣΤ΄ τάξης και παιδιά Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των απαντήσεων διαφάνηκε πως κάποια από τα στερεότυπα επιβεβαιώνονται, ενώ κάποια άλλα δεν έχουν καθολική ισχύ ή ανατρέπονται. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια πρόταση διδασκαλίας για την Κοινωνιολογία της Γ΄ Γυμνασίου με σκοπό την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων. Τέλος, γίνονται μερικές προτάσεις για μελλοντική έρευνα με βάση τα συμπεράσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαιδευτική κοινωνιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
φύλο, βιολογικό φύλο, κοινωνικό φύλο, εκπαιδευτικές ανισότητες, διακρίσεις, εθνικότητα, κοινωνική τάξη, θρησκεία, γυναίκα, άντρας, γυναικεία εργασία, οικιακή εργασία, στερεότυπα, ρόλος της γυναίκας, ισότητα, φεμινισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
104
Αριθμός σελίδων:
146
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Άννα Κοντοπούλου - Φύλο και Εκπαίδευση.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.