«"Κορίτσια στον ήλιο": Οι υπαίθριες δραστηριότητες των γυναικών στην αττική εικονογραφία της αρχαϊκής και κλασικής εποχής»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876098 396 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πυτιχούτη Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Eπ. Καθηγήτρια: κα. Eυρυδίκη Κεφαλίδου
Α΄ Μέλος επιτροπής: Δρ. Δέσποινα Τσιαφάκη, Ερευνήτρια Α’, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». Παράρτημα Ξάνθης.
Β΄ Μέλος Επιτροπής: Aναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημήτρης Πλάντζος
Πρωτότυπος Τίτλος:
«"Κορίτσια στον ήλιο": Οι υπαίθριες δραστηριότητες των γυναικών στην αττική εικονογραφία της αρχαϊκής και κλασικής εποχής»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«"Κορίτσια στον ήλιο": Οι υπαίθριες δραστηριότητες των γυναικών στην αττική εικονογραφία της αρχαϊκής και κλασικής εποχής»
Περίληψη:
Σύμφωνα με τις αρχαίες γραπτές πηγές και την επικρατούσα αντίληψη για τη θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα, οι γυναίκες της αρχαϊκής και κλασικής εποχής ήταν αυστηρά περιορισμένες εντός του οίκου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα όμως σύχνα ανατρέπουν τόσο τις αρχαίες πηγές όσο και την αντίληψη που επικρατεί σήμερα, η οποία κυρίως βασίζεται σε φιλολογικές μαρτυρίες.
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τις υπαίθριες δραστηριότητες των γυναικών, όπως αυτές αποτυπώνονται στην αγγειογραφία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου. Η συγκεκριμένη μελέτη αναλύει παραστάσεις αγγείων στις οποίες γυναίκες απεικονίζονται να εργάζονται ή να διασκεδάζουν σε εξωτερικό χώρο. Από την παρούσα μελέτη έχουν εξαιρεθεί υπαίθριες δραστηριότητες γυναικών που έχουν μελετηθεί επαρκώς από τους ερευνητές, όπως η συμμετοχή των γυναικών σε τελετουργικά δρώμενα αλλά και η γυναικεία εργασία στις κρήνες.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια παρουσίαση των γυναικών που κυκλοφορούν στην Αγορά, είτε ως επαγγελματίες είτε ως πελάτισσες, βάσει πάντοτε των αρχαιολογικών δεδομένων. Παρατίθενται οι γραπτές πηγές που αποδεικνύουν την έντονη γυναικεία επαγγελματική δραστηριότητα στο χώρο της Αγοράς, και παράλληλα εξετάζονται τα αγγεία που απεικονίζουν γυναίκες όχι μόνο να πωλούν, αλλά και να επισκέπτονται το συγκεκριμένο χώρο για να αγοράσουν τα δέοντα για την προσωπική τους φροντίδα αλλά και τα απαραίτητα για το σπίτι τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται τα αγγεία που παρουσιάζουν γυναίκες να δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, είτε επιτελώντας καθαρά οικιακές εργασίες, όπως το πλύσιμο των ρούχων, είτε καθαρά αγροτικές, όπως η οπωροσυλλογή. Η γυναικεία εργασία στην ύπαιθρο, αν και δεν αποτελεί προσφιλές θέμα των αρχαίων συγγραφέων, απεικονίζεται σε μεγάλο αριθμό αγγείων, κυρίως στον μελανόμορφο ρυθμό. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται τα παιχνίδια των γυναικών όταν αυτές βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, με βάση εικονογραφικά κριτήρια που αποδεικνύουν ότι αυτές είναι σε κοινή θέα. Αν και τα σωζόμενα παραδείγματα στην αγγειογραφία είναι λιγοστά, μας δίνουν μια εικόνα για τους τρόπους που διασκέδαζαν τα κορίτσια την αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζονται παραστάσεις λουομένων γυναικών, πάντα εκτός του οίκου, σε χώρους όπως το γυμνάσιο, τα ποτάμια αλλά και μυστηριώδη ειδυλλιακά τοπία. Ακολουθούν τα συμπεράσματα, εκτενής κατάλογος αρχαίων κειμένων και οι πίνακες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Αρχαιολογία, Κλασική, Αγγειογραφία, Γυναίκες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
346
Αριθμός σελίδων:
256
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΥΤΙΧΟΥΤΗ Κορίτσια στον ήλιο. Οι υπαίθριες δραστηριότητες των γυναικών στην αττική αγγειογραφία της αρχαικής και κλασικής εποχής.pdf (11 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο