Φυσιολογικές αποκρίσεις παιδιών και ενηλίκων κατά την εκτέλεση ελληνικών παραδοσιακών χορών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876116 416 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λαγουδάκη Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φιλίππου Αναστάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριδάκη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φυσιολογικές αποκρίσεις παιδιών και ενηλίκων κατά την εκτέλεση ελληνικών παραδοσιακών χορών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυσιολογικές αποκρίσεις παιδιών και ενηλίκων κατά την εκτέλεση ελληνικών παραδοσιακών χορών
Περίληψη:
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η καταγραφή ορισμένων φυσιολογικών παραμέτρων και σωματομετρικών χαρακτηριστικών (δύναμη αερόβια ικανότητα, αλτική ικανότητα) σε παιδιά σχολικής ηλικίας 10 έως 14 ετών, που ασχολούνται με τον κρητικό παραδοσιακό χορό.
Εισαγωγή: Μέσω της άσκησης δεν επιδιώκουμε μόνο τις υψηλές επιδόσεις αλλά και την προαγωγή ης υγείας. Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός εκτός από μέσο διασκέδασης και φαινόμενο πολιτισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άσκηση αφού διαθέτει ρυθμό, συγκεκριμένη ένταση, παρατεταμένη διάρκεια, στοιχεία που συνθέτουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προπόνησης.
Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 25 υγιείς χορευτές κρητικών χορών και 20 υγιείς αθλητές στίβου ίδιας περίπου ηλικίας. Και οι δύο ομάδες είχαν τουλάχιστον δύο έτη προπονητικής εμπειρίας. Αφού μετρήθηκαν κάποια σωματομετρικά χαρακτηριστικά (σωματικό ανάστημα, σωματική μάζα, ποσοστό σωματικού λίπους), ακολούθησε η χειροδυναμομέτρηση, η αξιολόγηση της αλτικής ικανότητας και η πρόβλεψη της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι χορευτές παρουσίασαν πολύ υψηλότερες τιμές χειροδυναμομέτρησης (δύναμη καμπτήρων των δακτύλων) σε σχέση με τους αθλητές στίβου. Ενδεχομένως, η παρατεταμένη θέση των χεριών σε οριζόντια απαγωγή στους χορευτές, δρα ως ισομετρική άσκηση. Όσον αφορά την αλτική ικανότητα, οι αθλητές του στίβου παρουσίασαν καλύτερη επίδοση καθώς σημείωσαν υψηλότερο άλμα και στις δύο δοκιμασίες. Τέλος οι αθλητές του στίβου δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ως προς τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, δηλαδή την αερόβια ικανότητα, γεγονός που τονίζει τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής υγείας μέσω του κρητικού παραδοσιακού χορού.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο κρητικός παραδοσιακός χορός, μπορεί να θεωρηθεί ως άσκηση καθώς επιφέρει παρόμοιες επιδράσεις με τις κλασικές μορφές άσκησης. Βελτιώνει την αερόβια ικανότητα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα υγείας. Είναι μια έντονη σωματική δραστηριότητα και σχετίζεται με τη σωματική ευρωστία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, Φυσιολογική απόκριση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
39
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Lagoudaki Kiriaki MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.