Ενδαγγειακή αντιμετώπιση καρωτιδοσηραγγώδους επικοινωνίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876130 337 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ενδαγγειακές Τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Στεφανίδης Πέτρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Γερουλάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Ιωάννης Κακίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αχιλλέας Χατζηϊωάννου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενδαγγειακή αντιμετώπιση καρωτιδοσηραγγώδους επικοινωνίας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδαγγειακή αντιμετώπιση καρωτιδοσηραγγώδους επικοινωνίας
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η καρωτίδο - σηραγγώδης επικοινωνία αποτελεί μια παθολογική επικοινωνία μεταξύ του σηραγγώδους κόλπου και της σηραγγώδους μοίρας της έσω καρωτίδας ή μεταξύ του σηραγγώδους κόλπου και κλάδων της έξω καρωτίδας. Μια ανατομική ταξινόμηση που προτάθηκε από τον Barrow χωρίζει τις καρωτίδο – σηραγγώδεις επικοινωνίες σε τέσσερις τύπους. Ο στόχος της θεραπείας είναι ο πλήρης αποκλεισμός της επικοινωνίας. Η ανοιχτή επέμβαση περιλαμβάνει άνοιγμα του σηραγγώδους κόλπου και απολίνωση του αρτηριακού τμήματος της επικοινωνίας. Οι εξελίξεις στις ενδαγγειακές τεχνικές έχουν ως αποτέλεσμα νέες, ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες μεθόδους αντιμετώπισης. Τα νέα υλικά σε συνδυασμό με αυτές τις τεχνικές προσφέρουν ευκολότερη και ασφαλέστερη θεραπεία της καρωτίδο – σηραγγώδους επικοινωνίας. Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση αποτελεί πλέον την πρωταρχική μέθοδο θεραπείας των επικοινωνιών αυτών και έχει πλέον αντικαταστήσει το ανοιχτό χειρουργείο λόγω μικρότερου ποσοστού θνητότητας και θνησιμότητας.
ΣΚΟΠΟΣ: Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι η αναφορά των αποτελεσμάτων, των επιπλοκών και του ποσοστού υποτροπών ασθενών που έπασχαν από καρωτίδο – σηραγγώδη επικοινωνία, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν ενδαγγειακά. Τα αποτελέσματα αυτά θα δείξουν την αποτελεσματικότητα της ενδαγγειακής αντιμετώπισης αυτών των βλαβών.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Σε συνεργασία με το Τμήμα Επεμβατικής Νευροακτινολογίας και Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», 25 ασθενείς με καρωτίδο – σηραγγώδη επικοινωνία αντιμετωπίστηκαν με ενδαγγειακές τεχνικές. Δεκατρείς από τους ασθενείς αυτού έπασχαν από άμεση επικοινωνία (Τύπου Α) και οι υπόλοιποι από έμμεση επικοινωνία (Τύπου Β, C, D). Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας ακολούθησαν τις γενικές αρχές των ενδαγγειακών τεχνικών και βασίστηκαν στην εμπειρία του χειριστή. Έντεκα ασθενείς αντιμετωπίστηκαν ενδαρτηριακά ενώ οι υπόλοιποι δεκατέσσερις δια μέσω της φλεβικής οδού. Για το κλείσιμο της επικοινωνίας χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως coils, onyx, κόλλα και stents. Όλες οι επεμβάσεις έγιναν υπό γενική αναισθησία. Τα αποτελέσματα θα αναλυθούν με την βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS. Η ανάλυση των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων και η σύγκρισή τους με τα αποτελέσματα άλλων ενδαγγειακών κέντρων, θα μας παρέχει πληροφορίες για ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ενδαγγειακής αντιμετώπισης καρωτίδο – σηραγγώδους επικοινωνίας, θα μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τις τεχωικές και τις στρατηγικές της ενδαγγειακής θεραπείας και θα τονίσει την υπεροχή της μεθόδου αυτής. Η υπεροχή αυτή έχει καθιερώσει την ενδαγγεική αντιμετώπιση ως την μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της καρωτίδο – σηραγγώδους επικοινωνίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρωτιδοσηραγγώδης επικοινωνία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
43
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

CAROTID CAVERNOUS FISTULA.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.