Η Αγγλική Μεταρρύθμιση και η εδραίωση του Προτεσταντισμού μέσα από τη συμβολή των γυναικών, 1525-1560

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876331 403 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σπανίδου Αθηνά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Γαγανάκης: Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Νικολέττα Γιαντσή: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Παπαθανασίου Μαρία: Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Αγγλική Μεταρρύθμιση και η εδραίωση του Προτεσταντισμού μέσα από τη συμβολή των γυναικών, 1525-1560
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Αγγλική Μεταρρύθμιση και η εδραίωση του Προτεσταντισμού μέσα από τη συμβολή των γυναικών, 1525-1560
Περίληψη:
Στις αρχές της δεκαετίας του 1520, τα πλοία στα λιμάνια της νοτιανατολικής Αγγλίας ξεφόρτωναν μαζί με τα εμπορεύματα, έντυπο θρησκευτικό υλικό των λουθηρανικών διδαχών, που έως τότε έθεταν ανοιχτά τις βάσεις σύνθεσης ενός νέου δόγματος. Για την τελική του επικράτηση ωστόσο, απαιτούταν μία σειρά από ενέργειες που συνοψίζονται σε τρία βασικά στάδια: α) τη ρήξη με την επισκοπή της Ρώμης, β) την οριστική απόσχιση και γ) την επιβολή του μέσω αστικών ή εθνικών κυβερνητικών αρχών. Ακριβώς με αυτή τη σειρά παρακολουθεί κανείς την πραγματοποίηση του Προτεσταντικού εγχειρήματος στην Αγγλία του 16ου αιώνα, διαπιστώνοντας παράλληλα τη βαθιά εξάρτησή του από την αγγλική μοναρχία, καθώς και την αλληλεπίδρασή του με τις κυρίαρχες θεολογίες του Λούθηρου, του Ζβίγγλιου και του Καλβίνου, που το διαμόρφωσαν δογματικά, μέχρι τη θέσπισή του ως το επίσημο δόγμα της αγγλικής Εκκλησίας, το 1559.
Η παραπάνω απλουστευμένη διαδικασία συνιστούσε έως τη δεκαετία του 1980 το κλασικό αφήγημα της Αγγλικής Μεταρρύθμισης, παραγκωνίζοντας πρόσωπα και δράσεις που αποτελούσαν φορείς αντίστασης στην εδραίωση της Προτεσταντικής θεολογίας στο αγγλικό βασίλειο ή μάχονταν γι’ αυτή από μία όχι και τόσο πρωταγωνιστική θέση. Όμως, οι μελέτες των «αναθεωρητών» και «μετα-αναθεωρητών» ιστορικών, παράλληλα με την επανεξέταση παραδοσιακών θεμάτων από την κοινότητα των ιστορικών του φύλου, προσέφεραν τα τελευταία χρόνια την ευκαιρία μιας δεύτερης ανάγνωσης της Αγγλικής Μεταρρύθμισης από την οποία αναδείχθηκαν τέτοιου είδους ενέργειες. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να ενταχθεί σε αυτό το εγχείρημα, στοχεύοντας να προβάλλει μέσα στα χρονικά πλαίσια της επίσημης Αγγλικής Μεταρρύθμισης (1525-1560) το βαθμό συμμετοχής και τον τρόπο δράσης των γυναικών υπέρ του Προτεσταντισμού, ώστε να αναδείξει τη συμβολή τους στον αγώνα εδραίωσής του. Κριτήριο για τις γυναίκες που επιλέχθηκαν, αποτέλεσε ο πολιτικός κι ο θρησκευτικός αντίκτυπος των ενεργειών τους, όπως διαφαίνεται από τις σύγχρονες με την εποχή πηγές (ημερολόγια, επιστολές, βιβλία, δικαστικά αρχεία, βασιλικά διατάγματα) και με βάση την υπάρχουσα σχετική βιβλιογραφία.
Αναλυτικά, στο πρώτο μέρος πραγματεύεται η έλευση της νέας θεολογίας και η συμβολή της Anne Boleyn στη διάδοσή της, καθώς και η συμμετοχή της στις διαδικασίες ρήξης του αγγλικού βασιλείου με την επισκοπή της Ρώμης. Στη συνέχεια, σχολιάζεται η καθοριστικής σημασίας παρουσία της Katherine Parr στο πλευρό του Ερρίκου, σε μια περίοδο που η Καθολική θρησκεία είχε σχεδόν αποκατασταθεί και το ευαγγελικό κίνημα βαλλόταν ιδιαιτέρως στην αυλή, ενώ παράλληλα αναλύεται και η υπόθεση της Anne Askew, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του αγγλικού Προτεσταντισμού. Στο τρίτο μέρος, γίνεται λόγος για τις γυναίκες της αριστοκρατίας που, κατά την εξαετή διακυβέρνηση του Εδουάρδου ΣΤ’, προέβησαν σε δράσεις ενίσχυσης της Προτεσταντικής συνείδησης, ενώ στο τέταρτο παρουσιάζεται ο τρόπος αντίστασής τους στη θρησκευτική πολιτική της Μαρίας Α’, που μαζί με μια ομάδα γυναικών των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, συνέβαλαν τα μέγιστα στη διατήρηση του Προτεσταντικού εκκλησιάσματος. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την ανάρρηση της Ελισάβετ Τυδώρ και περιστρέφεται γύρω από τους λόγους που την οδήγησαν στη θέσπιση του θρησκευτικού διατάγματος του 1559, επισφραγίζοντας τον ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα του αγγλικού Προτεσταντισμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Αγγλία, Μεταρρύθμιση, Προτεστάντες, Γυναίκες, θρησκεία, Τυδώρ, 16ος αιώνας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
273
Αριθμός σελίδων:
95
Η Αγγλική Μεταρρύθμιση και η εδραίωση του Προτεσταντισμού μέσα από τη συμβολή των γυναικών, 1525-1560.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο