Τα πρόπυλα του Αθηναϊκού Άστεως

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876363 313 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σιχλιμίρης Άρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κανελλόπουλος Χρύσανθος, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Κατάκης Στυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πετρίδης Πλάτων, Αναπλ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα πρόπυλα του Αθηναϊκού Άστεως
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα πρόπυλα του Αθηναϊκού Άστεως
Περίληψη:
Τα πρόπυλα του αθηναϊκού άστεως αποτελούν το θέμα της διπλωματικής εργασίας, η οποία παρουσιάζει και αναλύει την εμφάνιση του αρχιτεκτονικού τύπου που ονομάζεται πρόπυλο στον αστικό χώρο της αρχαίας Αθήνας. Η εργασία επικεντρώνεται στον αστικό χώρο και περιλαμβάνει τόσο τις μνημειακές κατασκευές που ονομάζονται πρόπυλα, όσο και τις αστικές πύλες ενταγμένες στον αθηναϊκό αστικό ιστό. Από την εργασία εξαιρούνται τα προπύλαια της Αθηναϊκής ακρόπολης, καθώς βρίσκονται εκτός του αστικού χώρου, όπως και η πύλη του Αδριανού, η οποία αν και βρίσκεται εντός του αστικού ιστού δεν είναι εξαρτημένη από κάποιο οικοδόμημα.

Η εργασία πραγματεύεται την εμφάνιση και εξέλιξη της αρχιτεκτονικής μορφής του προπύλου στον αθηναϊκό αστικό χώρο και αποτελείται από τέσσερα επιμέρους κεφάλαια, στα οποία παρουσιάζονται τα αστικά αθηναϊκά πρόπυλα από διαφορετικές οπτικές.

Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις γραμματειακές αναφορές του όρου πρόπυλον και προπύλαια, δηλαδή στον τρόπο και τις περιπτώσεις εμφάνισής του τόσο στους αρχαίους συγγραφείς όσο και στις επιγραφές.

Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται όλα τα σωζόμενα πρόπυλα και οι πύλες του αθηναϊκού άστεως. Η παρουσίαση γίνεται με χρονολογική σειρά, παρουσιάζοντας όλες τις επιμέρους παραμέτρους σε σχέση με τα πρόπυλα και τις οικοδομικές, ιστορικές και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Η αρχιτεκτονική σύνθεση των προπύλων αποτελεί το επόμενο κεφάλαιο της εργασίας, όπου εξετάζονται οι επιμέρους αρχιτεκτονικές μορφές των αθηναϊκών προπύλων. Η επεξεργασία γίνεται ανά περίοδο, εξετάζονται οι αρχιτεκτονικοί τύποι, καθώς και η συχνότητα παρουσίας τους.

Στη συνέχεια, εξετάζεται η εμφάνιση των αρχιτεκτονικών γλυπτών στα αθηναϊκά πρόπυλα. Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται οι μορφές των αρχιτεκτονικών γλυπτών στα Αθηναϊκά πρόπυλα, καθώς και η λειτουργία τους είτε ως διακοσμητικό στοιχείο (ελεύθερα γλυπτά), είτε ως δομικό στοιχείο (καρυάτιδες).

Οι ρυθμοί και η παρουσία τους στα αθηναϊκά πρόπυλα αποτελεί την τελευταία ενότητα του τρίτου κεφαλαίου, στην οποία γίνεται προσπάθεια παρουσίασης των αθηναϊκών προπύλων σε σχέση με τον ρυθμό τους. Εξετάζεται η παρουσία του δωρικού, του ιωνικού και του κορινθιακού ρυθμού στα αθηναϊκά πρόπυλα, καθώς και η σχέση τους με αντίστοιχα πρότυπα τόσο από τον χώρο της Αθήνας, όσο και από άλλες περιοχές. Τα πρόπυλα παραλληλίζονται με σύγχρονα και παλαιότερα αντίστοιχα οικοδομήματα, ώστε να γίνει εμφανές κατά πόσο η αρχιτεκτονική τους μορφή ακολουθεί την παράδοση της εποχής τους ή παλαιότερα πρότυπα.

Το τελευταίο κεφάλαιο αναφέρεται στη λειτουργία και τη σημασία των προπύλων. Πέραν της αρχιτεκτονικής λειτουργίας του προπύλου ως χρηστικού οικοδομήματος, παρουσιάζονται παραδείγματα όπου διαφαίνεται η ιερή και κοσμική σημασία των προπύλων, η πολιτική σημασία τους καθώς και χρήση τους ως τιμητικά μνημεία ή μνημεία νίκης.
Λέξεις-κλειδιά:
Αθήνα, αρχιτεκτονική, πρόπυλα, προπύλαια, αστικές πύλες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
254
Αριθμός σελίδων:
153
Αθηναϊκά Πρόπυλα.pdf (66 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο