Το αδημοσίευτο Αρχείο του Παναγιώτη Eυστρατιάδη, Γενικού Eφόρου Αρχαιοτήτων 1864-1884

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876437 337 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Διακουμάκου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Πλάντζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δημήτρης Δαμάσκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Στυλιανός Κατάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το αδημοσίευτο Αρχείο του Παναγιώτη Eυστρατιάδη, Γενικού Eφόρου Αρχαιοτήτων 1864-1884
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το αδημοσίευτο Αρχείο του Παναγιώτη Eυστρατιάδη, Γενικού Eφόρου Αρχαιοτήτων 1864-1884
Περίληψη:
Θέμα της διπλωματικής μου εργασίας στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος της Κλασικής Αρχαιολογίας αποτελεί το αδημοσίευτο Αρχείο του Παναγιώτη Ευστρατιάδη, του πρώτου Γενικού Εφόρου των Αρχαιοτήτων κατά την εικοσαετία 1864-1884, το οποίο φυλάσσεται στην Διεύθυνση Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ). Δεν είναι όμως το μόνο, αφού το ικανής εκτάσως προσωπικό Αρχείο-Ημερολόγιο του Ευστρατιάδη φυλάσσεται στην Αρχαιολογική Εταιρεία και ακόμα ένα μικρό μέρος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Όσον αφορά το Αρχείο στην ΔΔΕΑΜ, ο όγκος του περί τα 2000 έγγραφα περιορίζει αναγκαστικά την παρουσίαση σε ενδεικτικά κάποια από τα πολλά σημαντικά θέματα που διαλαμβάνει και μόνο σε ένα τμήμα του δίδεται αναλυτική παρουσίαση, καθώς η αναλυτική παρουσίαση όλων των εγγράφων θα ξεπερνούσε κατά πολύ την έκταση της παρούσης εργασίας. Είναι αναγκαίο παρά ταύτα να αντιμετωπιστεί το Αρχείο Ευστρατιάδη συνολικά ή κατά θέματα, ως πολύτιμο εργαλείο τόσο για την ιστορία της αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αι., την λεγόμενη ηρωϊκή εποχή της αρχαιολογίας, όσο και για την ιστορία και την τοπογραφία κυρίως των Αθηνών του 19ου αι. Η ανασύσταση της Ελλάδας του 19ου αι. μέσα από το πλήθος των πληροφοριών του Αρχείου και το ύφος, λεκτικό και αισθητικό, της αλληλογραφίας του Εφόρου με κάθε λογής πραγματευόμενο, εγγράμματο ή μη, ξένο ή Έλληνα, αποτελεί πρόκληση για τον σύγχρονο ερευνητή, ιστορικό και αρχαιολόγο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Αρχαιολογία, Aρχαιολογική Υπηρεσία, Μουσείο Ακροπόλεως, Εθνικό Μουσείο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
19
Αριθμός σελίδων:
78
Διπλωματική εργασία. Το αδημοσίευτο Αρχείο του Π. Eυστρατιάδη, Γενικού Eφόρου Αρχαιοτήτων 1864-1884.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο