Brigatinib overview: A next generation ALK inhibitor for advance ALK positive NSCLC

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876478 333 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-21
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καραμάνης Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καστρίτης Ευστάθιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ζαγουρή Φλώρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γαβριατοπούλου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Brigatinib overview: A next generation ALK inhibitor for advance ALK positive NSCLC
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανασκόπηση της κλινικής ανάπτυξης του brigatinib: Ένας ALK αναστολέας επόμενης γενεάς για τη θεραπεία του ALK-θετικού μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Περίληψη:
Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚΠ) είναι ο πιο συχνός σε εμφάνιση και θανατηφόρος τύπος καρκίνου παγκοσμίως. Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) αντιπροσωπεύει το 85% όλων των περιπτώσεων ΚΠ. Το 2-7% των ασθενών με NSCLC φέρουν αναδιατάξεις στο γονίδιο ALK , εμφανίζουν κλινική ανταπόκριση στους ALK αναστολείς ενώ παρουσιάζουν συχνά ανθεκτικότητα σε θεραπεία με ανάλογους αναστολείς. Οι ALK αναστολείς που χορηγούνται πιο συχνά σε ασθενείς με ALK-θετικό NSCLC είναι το crizotinib, το ceritinib και το alectinib. Το brigatinib θεωρείται ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο καθώς παρουσιάζει δραστικότητα όταν άλλοι ALK αναστολείς είναι αναποτελεσματικοί. Η δράση του brigatinib στηρίζεται στην αναστολή της πρόσδεσης της φωσφορικής ομάδας στην ALK, με αποτέλεσμα την αναστολή της φωσφορυλίωσης άλλων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην παθογένεια του ΚΠ.
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση στη βάση δεδομένων Pubmed, και σύμφωνα με τις οδηγίες PRISMA, από τις 113 εγγραφές, καταλήξαμε σε 4. Η μία από τις εγγραφές αφορούσε προκλινική δοκιμή και οι υπόλοιπες τρεις, κλινικές δοκιμές Φάσης Ι/ΙΙ, ΙΙ και ΙΙΙ.
Τα αποτελέσματα της προκλινικής μελέτης σε κυτταρικές σειρές και ζωικά μοντέλα ποντικών έδειξαν ισχυρότερη δράση του brigatinib σε σχέση με το crizotinib τόσο σε ALK «αγρίου τύπου» όσο και σε ALK με δευτερογενείς μεταλλάξεις αντίστασης. Οι κλινικές μελέτες φάσης Ι και ΙΙ έδειξαν ότι η χορήγηση brigatinib, σε ασθενείς που είχαν ακολουθήσει θεραπεία με crizotinib, σε δόση των 90 και 180 mg μία φορά την ημέρα, οδήγησε σε αντικειμενική ανταπόκριση (ORR) 45-54%, επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) 9,2-12,9 μήνες και διάμεση ενδοκρανιακή PFS (iPFS) 12,8-15,6 μήνες σε ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις.. Τέλος στην κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το brigatinib, σε σύγκριση με το crizotinib, συσχετίστηκε με 51% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου, ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης 71% και συνολικό ποσοστό ενδοκρανιακής αντικειμενικής απόκρισης 83%.
Οι μελέτες απέδειξαν σαφώς το όφελος της χορήγησης του brigatinib μεταξύ ασθενών με ALK-θετικό NSCLC που η νόσος τους εξελίχθηκε ενώ υποβάλλονταν σε θεραπεία με crizotinib.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μπριγκατινίμπη, Μη μικροκυτταρικος καρκίνος του πνεύμονα, Αναστολέας αναπλαστικής λέμφωμα κινάσης, Αναστολέας θυροσίνης κινάσης, Μεταστατικός μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
117
Αριθμός σελίδων:
78
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karamanis Alexandros Master.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.