Διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την πληρότητα και την τυποποίηση της νοσηλευτικής λογοδοσίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876997 249 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-27
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μάλλη Δανάη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτα Σουρτζή, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Δάφνη Καϊτελίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την πληρότητα και την τυποποίηση της νοσηλευτικής λογοδοσίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την πληρότητα και την τυποποίηση της νοσηλευτικής λογοδοσίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η νοσηλευτική λογοδοσία αποτελεί μία καθημερινή διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται από τους νοσηλευτές για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Όταν ακολουθείται ο σωστός τρόπος διεκπεραίωσής της, προάγει τη φροντίδα υγείας των ασθενών.
Σκοπός: Σκοπός της συστηματικής ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την πληρότητα και την τυποποίηση της νοσηλευτικής λογοδοσίας.
Μεθοδολογία: Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε ερευνητικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 1999-2018 και προέρχονται από τις βάσεις δεδομένωνMedline/, PubMed και Google Scholar με λέξεις ευρετηρίου «nursing handoff», «nursing report», «nursingaccountability», «change of shift report», «bedside shift report», «shift report», «shift handoff», «handoff tool», καθώς και «νοσηλευτική λογοδοσία», «νοσηλευτικήαναφορά».
Αποτελέσματα: Συνολικά συμπεριλήφθηκαν και αξιολογήθηκαν 10 μελέτες. Η πλειοψηφία αυτών κατέδειξε ότι η δομή και το περιεχόμενο της νοσηλευτικής λογοδοσίας συμβάλλουν στο σχεδιασμό της φροντίδας υγείας του ασθενή. Αντίθετα, η έλλειψη πληροφοριών, οι διακοπές και ο θόρυβος είναι κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη νοσηλευτική λογοδοσία. Επίσης, η χρήση ενός ηλεκτρονικού εργαλείου, όπως και η χρήση της νοσηλευτικής αναφοράς δίπλα στην κλίνη του ασθενή βρέθηκαν να διευκολύνουν τη διαδικασία της νοσηλευτικής λογοδοσίας.Τέλος, τα νοσηλευτικά συστήματα ταξινόμησης αυξάνουν την ποιότητα φροντίδας υγείας και την ικανοποίηση των ασθενών.
Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τις μελέτες υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία της νοσηλευτικής λογοδοσίας, η επιρροή των οποίων είναι σημαντικό να εξεταστεί.Είναι σημαντικό να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για την παραγωγή αξιόπιστων και έγκυρων συμπερασμάτων όσον αφορά στη νοσηλευτική λογοδοσία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσηλευτική λογοδοσία, Νοσηλευτική αναφορά
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
70
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία ΟΔΥΥ-Δανάη Μάλλη.pdf (663 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο