Ανάλυση για την αξιολόγηση των δευτερευόντων ευρημάτων από τα αποτελέσματα της Αλληλούχησης Επόμενης Γενιάς, σε περιστατικά με Νευρομυϊκό νόσημα με σκοπό να εντοπιστούν παραλλαγές σε προδιαθεσικά γονίδια για καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877076 236 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-28
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μεγαγιάννης Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Traeger-Συνοδινού, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Τζέτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Φρυσίρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση για την αξιολόγηση των δευτερευόντων ευρημάτων από τα αποτελέσματα της Αλληλούχησης Επόμενης Γενιάς, σε περιστατικά με Νευρομυϊκό νόσημα με σκοπό να εντοπιστούν παραλλαγές σε προδιαθεσικά γονίδια για καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση για την αξιολόγηση των δευτερευόντων ευρημάτων από τα αποτελέσματα της Αλληλούχησης Επόμενης Γενιάς, σε περιστατικά με νευρομυϊκό νόσημα με σκοπό να εντοπιστούν παραλλαγές σε προδιαθεσικά γονίδια για καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα
Περίληψη:
Με την χρήση της αλληλούχησης επόμενης γενιάς (NGS) στην ιατρική γενετική, ο αριθμός των παραλλαγών που ταυτοποιούνται ανά δείγμα αυξήθηκε εκθετικά. Αυτό σημαίνει πολλές από τις παραλλαγές που ταυτοποιούνται σε κάθε ένα δείγμα μπορεί να μην σχετίζονται άμεσα με το κύριο κλινικό και φαινοτυπικό εύρημα. Η διαχείριση αυτών των αποκαλούμενων δευτερευόντων ευρημάτων είναι μια πρόκληση, και δημιουργεί ένα δίλημμα ως προς το εάν και πως θα πρέπει να αναφερθούν στον ασθενή ή/και την οικογένειά του. Διάφορες γνώμες έχουν εκφραστεί για τον τρόπο διαχείρισης αυτών των ευρημάτων από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ιατρικής Γενετικής (ACMG), το Καναδικό Κολέγιο Ιατρικής Γενετικής (CCMG), την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γενετικής του Ανθρώπου (ESHG), καθώς και από ομάδες επιστημόνων. Στην πραγματικότητα το ACMG συστήνει μία λίστα 59 γονιδίων τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται για την παρουσία παραλλαγών με σκοπό την αναφορά των θετικών ευρημάτων στους ασθενείς.
Σε αυτήν την μελέτη δεδομένα βιοπληροφορικής από 30 δείγματα, τυχαία επιλεγμένα από μια ομάδα >150 δειγμάτων που προσήλθαν για αλληλούχηση επόμενης γενιάς στο εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύθηκαν για την παρουσία δευτερευόντων ευρημάτων στην λίστα γονιδίων που προτείνετε από το ACMG. Σε όλα τα δείγματα που περιέχονται στην μελέτη είχε γίνει NGS ανάλυση στο επίπεδο όλου του εξώματος (WES). Η βιοπληροφορική ανάλυση για την ύπαρξη δευτερευόντων ευρημάτων έγινε από το VarAFT v.2.16 Variant Annotation and Filter Tool. Η αξιολόγηση της παθογονικότητας (ή μη) των παραλλαγών που τακτοποιήθηκαν σε οποιοδήποτε από τα 59 γονίδια που προτείνει το ACMG έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του ACMG για την κατηγοριοποίηση παραλλαγών. Βρήκαμε 93 παραλλαγές στα δείγματα, σε 31 γονίδια. Από αυτές 56 ήταν ήπιες ή πιθανόν ήπιες, 28 ήταν παραλλαγές αβέβαιης κλινικής σημασίας και 9 ήταν παθολογικές ή πιθανόν παθολογικές. Η διαχείριση των 9 παθολογικών παραλλαγών που εντοπίστηκαν συζητείται υπό το πρίσμα της κλινικής χρησιμότητας, της διαχείρισης ασθενών και των δεοντολογικών θεμάτων, με βάση τις απόψεις των κορυφαίων ιατρικών και επιστημονικών επιτροπών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δευτερεύοντα Ευρήματα, Αλληλούχιση επόμενης γενιάς
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
84
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία - Αντώνης Μεγαγιάννης.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.