«Έλεγχος φυματινικής διαμόλυνσης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο BCG»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877180 185 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-09
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γαβρίλη Ανθή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Α. Αντωναράκου,
Αναπλ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Ε. Καραμαγκιώλη
Δρ. Νομικός, Επιστημονικός Συνεργάτης -
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δρ. Χ. Ντρίνια,
Καθηγ. ΕΚΠΑ

Δρ. Γ. Καβύρης,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Έλεγχος φυματινικής διαμόλυνσης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο BCG»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Έλεγχος φυματινικής διαμόλυνσης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο BCG»
Περίληψη:
Τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να προξενήσουν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι επιδημίες που κατά καιρούς εμφανίζονται αποτελούν αιτία για αυξημένο αριθμό θανάτων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καταστροφών μπορεί να αποτελέσουν αιτία για τα 2/3 των ανθρώπινων απωλειών.
Η φυματίωση αποτελεί μια παγκόσμια απειλή της δημόσιας υγείας και εξακολουθεί να σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια. Η φυματίωση όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά και να προληφθεί. Οι πολιτικές σε θέματα υγείας μπορούν να μειώσουν δραστικά τη μετάδοση της νόσου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσιεύει ετήσια έκθεση για την παγκόσμια φυματίωση από το 1997, προκειμένου να παρέχει συνολική και επικαιροποιημένη αξιολόγηση της επιδημίας της φυματίωσης και της προόδου στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της. Η εταιρεία Stop Tb το 2005 δημοσίευσε το «παγκόσμιο σχέδιο ανάσχεσης της φυματίωσης», το οποίο είχε θέσει ως στόχο τη μείωση, έως το 2015, κατά 50% της συχνότητας και θνησιμότητας της νόσου, με τελικό στόχο την εξάλειψή της έως το 2050. Η εφαρμογή των μέτρων και η ανάσχεση της νόσου σε περιφερειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο θα διαμορφώσει νέες δημόσιες πολιτικές υγείας για τη φυματίωση.
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η επιδημιολογία της νόσου σε σχέση με τις προτεραιότητες για τον έλεγχο και τον περιορισμό της φυματίωσης. Επίσης, μελετάται σε τοπικό επίπεδο και ειδικότερα στους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού και Περάματος, η φυματινική διαμόλυνση μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο BCG και η ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών έναντι της φυματίωσης, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
φυματίωση, εμβόλιο-BCG, παιδιά, πρόσφυγες, δημόσια υγεία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
166
Αριθμός σελίδων:
235
Διπλωματική. Γαβρίλη Ανθή. Έλεγχος φυματινικής διαμόλυνσης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων της ΠΕ Πειραιά.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο