Resolution Study of a γ-Camera System for Single Photon Emission Computed Tomography (SPECT) at Preclinical Level

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877237 318 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-01
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ζαρκετάν Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ε. Στυλιάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Π. Καραΐσκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κ. Λουκάς, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Resolution Study of a γ-Camera System for Single Photon Emission Computed Tomography (SPECT) at Preclinical Level
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της Διακριτικής Ικανότητας Συστήματος γ-Camera για Μονοφωτονική Τομοσπινθηρογραφία (SPECT) σε Προκλινικό Επίπεδο
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια πειραματική μελέτη που εστιάζει στον προσδιορισμό της διακριτικής ικανότητας ενός συστήματος μικρού πεδίου γ-Camera, το οποίο προορίζεται για Μονοφωτονική Τομοσπινθηρογραφία (SPECT) σε προκλινικό επίπεδο. Ο χωρικά ευαίσθητος Φωτοπολλαπλασιαστής (PSPMT) χαρακτηρίστηκε τόσο ως προς την χωρική όσο και ως προς την ενεργειακή διακριτική του ικανότητα. Για τον σκοπό αυτό, φωτεινοί παλμοί με ρυθμιζόμενο χρονικό εύρος καθοδηγούνταν στην εμπρόσθια επιφάνεια του PSPMT και το φορτίο της ανόδου ανιχνευόταν ως σήμα και αναλυόταν. Η γραμμικότητα του συλλεγόμενου φορτίου σαν συνάρτηση της διάρκειας του φωτεινού παλμού, η οποία ισοδύναμα προσομοιώνει την ενέργεια ενός προσπίπτοντος γ φωτονίου, επαληθεύτηκε. Παράλληλα, το συνολικό κέρδος φορτίου του συστήματος του PSPMT μετρήθηκε για ποικίλες τιμές της εφαρμοζόμενης υψηλής τάσης.
Απλά γεωμετρικά ομοιώματα αποτελούμενα από τριχοειδή και γεμισμένα με 99mTc, χρησιμοποιήθηκαν ώστε να αξιολογηθεί η απόδοση και η χωρική διακριτική ικανότητα ολόκληρου του συστήματος της γ-Camera. Οι παραμορφώσεις που ανιχνεύτηκαν κατά την προβολική απεικόνιση εξομαλύνθηκαν με την εφαρμογή 1D και 2D συναρτήσεις γραμμικής παρεμβολής που βασίστηκαν σε υποστηρικτικά σημεία γνωστών ονομαστικών θέσεων. Τέλος, παρήχθησαν διορθωμένες εικόνες σε προβολικό και τομογραφικό επίπεδο ενός πιο σύνθετου γεωμετρικού ομοιώματος, καθώς επίσης και συγκεκριμένων, ιχνηθετημένων οργάνων ενός μικρού ποντικιού στο οποίο είχε χορηγηθεί ραδιοφάρμακο τεχνητίου 99mTc.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χωρικά Ευαίσθητος Φωτοπολλαπλασιαστής (PSPMT), γ-Camera μικρού πεδίου, Χωρική διακριτική ικανότητα, Ενεργειακή απόκριση, Παράγοντας κέρδους, Αλγόριθμος διόρθωσης, Αλγεβρική Μέθοδος Ανακατασκευής (ART)
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
7
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
22
Αριθμός σελίδων:
93
Zarketan_MSc_Thesis.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο