Προτάσεις που αποδίδουν Προτασιακές Στάσεις. Οι απόψεις των Frege και Fodor

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877406 266 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-02
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γρηγοριάδη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στεφάνου Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Μανωλακάκη Ελένη-, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Νικολινάκος Δρακούλης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προτάσεις που αποδίδουν Προτασιακές Στάσεις. Οι απόψεις των Frege και Fodor
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προτάσεις που αποδίδουν Προτασιακές Στάσεις. Οι απόψεις των Frege και Fodor
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία, το θέμα που μελετάται είναι οι απόψεις των Frege και Fodor για τις προτάσεις που αποδίδουν προτασιακές στάσεις και κάποιες δυσκολίες που προκύπτουν από αυτές. Ο βασικός πυρήνας της εργασίας είναι ο γρίφος του Frege γι’ αυτές. Ως γρίφο του Frege εδώ θεωρούμε το πρόβλημα απόδοσης αληθοτιμής κατόπιν αντικατάστασης συναναφορικών όρων σε επιστημικά ή άλλα συμφραζόμενα που αποδίδουν προτασιακές στάσεις στις κύριες προτάσεις.
Στο δεύτερο μέρος αναλύεται η λύση που πρότεινε ο Frege και τρεις βασικές δυσκολίες που προκύπτουν από λογικής πλευράς, στο πλαίσιο ανάλυσης της φιλοσοφίας της γλώσσας. Επιπλέον, στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται η παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου των αναλυόμενων απόψεων. Η πρώτη δυσκολία αφορά την παραδοχή ύπαρξης άπειρων σκέψεων και νοημάτων και οι εναλλακτικές που προτάθηκαν από τους Dummett και Parsons. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το πρόβλημα σχετικά με την ύπαρξη οντοτήτων όπως είναι οι σκέψεις και η άποψη του Carnap. Η τρίτη δυσκολία αφορά τη νομιμοποίηση της αντικατάστασης συναναφορικών όρων σε προτάσεις που αποδίδουμε πεποιθήσεις και η άποψη του Burge.
Στο τρίτο και τέταρτο μέρος η ανάλυση αφορά την άποψη του Fodor και κάποιες δυσκολίες που προκύπτουν από αυτή όπως διατυπώθηκαν από τον Berg. Στο τρίτο μέρος σκιαγραφείται το θεωρητικό πλαίσιο εντός του οποίοι διατύπωσε ο Fodor την Υπόθεση της Γλώσσας της Σκέψης (ΥΓΣ) και τη λύση του για το γρίφο του Frege. Αυτό το πλαίσιο αφορά τη φιλοσοφία του νου και συγκεκριμένα μια προσπάθεια παροχής θεωρητικού υποβάθρου για τη γνωσιακή επιστήμη. Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζεται η Υπόθεση της Γλώσσας της Σκέψης (ΥΓΣ), οι βασικές αρχές που τη διέπουν και αναδεικνύεται ο κεντρικός ρόλος των προτασιακών στάσεων σε αυτή. Επιπλέων, παρουσιάζεται η λύση για το γρίφο του Frege όπως αυτή προκύπτει από την Υπόθεση της Γλώσσας της Σκέψης. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε την κριτική του Berg για τη λύση του Fodor. Η επιχειρηματολογία του Berg είναι εστιασμένη στο κατά πόσο ο Fodor απαντά στο πρόβλημα που θίγει ο γρίφος ή κάνει μετάθεση αυτού.
Στο τελευταίο μέρος της εργασίας συνοψίζονται τα κύρια συμπεράσματα αυτής της ανάλυσης αναδεικνύοντας και τον αρχικό σκοπό συγγραφής της εν λόγω εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
προτασιακές στάσεις, Φρέγκε, Φόντορ, ΨΚΝ, Φιλοσοφία της γλώσσας, Φιλοσοφία του Νου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97
Αριθμός σελίδων:
62
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ_ανέβασμα .pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.