Spatially resolved excitation study of CO molecules in active galactic nuclei

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877500 355 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστροφυσική, Αστρονομία και Μηχανική (ΒΑΣΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ)
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παράσχος Γεώργιος-Φίλιππος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δέσποινα Χατζηδημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Καλλιόπη Δασύρα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Spatially resolved excitation study of CO molecules in active galactic nuclei
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χωρικά ανειλημμένη μελέτη της διέγερσης του μορίου του μονοξειδίου του άνθρακα σε ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες
Περίληψη:
Η δραστηριότητα πιδάκων και οι αλληλεπιδράσεις τους με το διαστρικό μέσο, όπως συγκρούσεις πίδακα- μοριακού νέφους, όπως και διάχυση ενέργειας του πίδακα στο διαστρικό μέσο μπορούν να μελετηθούν μέσω χωρικά ανειλημμένων παρατηρήσεων της διέγερσης του μορίου του μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Σε αυτήν τη διπλωματική εργασία στοχεύομε να μελετήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ πιδάκων, προερχόμενων από μελανές οπές και του περιβάλλοντος, μοριακού αερίου κα του διαστρικού μέσου. Για να το κάνουμε αυτό, μελετούμε 3 ραδιογαλαξίες τους OQ208, 4C12.50 και IC5063, κάνοντας χρήση των παρατηρήσεων από τις συστοιχίες ραδιοτηλεσκοπίων ALMA, SMA και Plateau de Bure.
Δημιουργούμε χάρτες της κινητικής θερμοκρασίας και της θερμοκρασίας διέγερσης, της αριθμητικής πυκνότητας, πυκνότητας κολόνας, πίεσης καθώς και οπτικού βάθους συγκρίνοντας τη ροή του εκάστοτε μεμονομένου pixel με τις θεωρητικές ροές υπολογισμένες με τον κώδικα RADEX.
Στον πρώτο γαλαξία, OQ208, παρατηρείται βαθμίδα θερμοκρασίας τάξης 10Κ μεταξύ του πυρήνα και του υπόλοιπου αερίου. Αυτό το αποτέλεσμα είναι τυπικό για σπειροειδή γαλαξία, αλλά όχι ιδιαίτερα ενδεικτικό για δράση jet.
Στο γαλαξία 4C12.50 έχει παρατηρηθεί άνεμος CO. Στοχεύουμε να αντιστοιχίσουμε την υψηλή διέγερση του αερίου γύρω από τον πυρήνα, που συμπίπτει και με την περιοχή δράσης ανέμου, σε κινητική θερμοκρασία.
Ο τελευταίος κατά σειρά γαλαξίας που μελετήσαμε είναι ο IC5063, ένα τυπικό παράδειγμα γαλαξία για τον οποίο έχει προηγηθεί αναλυτική, χωρικά ανειλημμένη μελέτη και έχει αποδειχθεί ότι περιοχές επίδρασης πιδάκων χαρακτηρίζονται από υψηλές κινητικές θερμοκρασίες, τάξης ~200Κ. Επιβεβαιώνουμε αυτό το αποτέλεσμα, ανεξάρτητως υπόθεσης αν το αέριο βρίσκεται σε τοπική θερμοδυναμική ισορροπία ή όχι.
Συνολικά βρίσκουμε ότι οι πίδακες μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλων διαστρικό μέσο, αυξάνοντας τη θερμοκρασία ακόμα και κατά μια τάξη μεγέθους. Αυτή η διαφορά στη θερμοκρασία μπορεί να έχει επίδραση στην ανίχνευση των ανέμων, καθώς και στη μάζα που περικλείουν, καθώς αλλάζει ο παράγοντας μετατροπής CO σε H2 αCO.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
CO μοριακό αέριο, πίδακες, διέγερση, ραδιογαλαξίες, OQ208, 4C12.50, IC5063, ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
36
Αριθμός σελίδων:
83