Οι επιπτώσεις των αερολυμάτων από τις μέγα εκρήξεις ηφαιστείων στο περιβάλλον και την υγεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877522 305 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ναστούλη Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Κ. Κυριακόπουλος,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Π. Νομικού,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Ι. Κασσάρας,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι επιπτώσεις των αερολυμάτων από τις μέγα εκρήξεις ηφαιστείων στο περιβάλλον και την υγεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι επιπτώσεις των αερολυμάτων από τις μέγα εκρήξεις ηφαιστείων στο περιβάλλον και την υγεία
Περίληψη:
Οι φυσικές καταστροφές μπορεί να αποτελέσουν απειλή τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία μιας περιοχής. Τις περισσότερες φορές είναι απρόβλεπτες, αν και κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί ποικίλα συστήματα ενόργανης συνεχούς παρακολούθησής τους. Ειδικότερα από τις φυσικές καταστροφές θα αναφερθώ σε θέματα που σχετίζονται με φάσεις της ηφαιστειακής δραστηριότητα.
Αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά ηφαιστειακά κέντρα στη χώρα μας η κατανόηση των οποίων θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αποφυγή καταστροφικών επιπτώσεων στους ανθρώπους και το δομημένο περιβάλλον.
Οι εκρήξεις των ηφαιστείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις κινήσεις των τεκτονικών πλακών του φλοιού της Γης. Παγκοσμίως υπάρχουν διάφοροι τύποι ηφαιστείων ανάλογα με το σχήμα, τη χημική σύσταση του μάγματος, το γεωτεκτονικό περιβάλλον ή ακόμη και τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται.
Απασχολούν τους επιστήμονες και γενικότερα όλους τους πολίτες λόγω των τεράστιων επιπτώσεών τους στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.
Όπως με όλες τις φυσικές καταστροφές, ομοίως και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα πρόληψης, διαχείρισης και αποκατάστασης. Όσον αφορά στην πρόληψη κυρίως γίνεται καταγραφή της δραστηριότητας του ηφαιστείου και σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού σχεδίου εκκένωσης. Το σχέδιο εκκένωσης είναι σημαντικό και για τη διαχείριση, ενώ στην τελευταία συμβάλλουν και οι οδηγίες των αρχών.
Τέλος η αποκατάσταση σχετίζεται με το πόσο γρήγορα μπορεί να δράσει η εθνική διοίκηση και οι πολίτες με τις εθελοντικές οργανώσεις ώστε να επανέλθουν στην κατάσταση πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστούν οι επιπτώσεις των αερολυμάτων από τις μέγα εκρήξεις ηφαιστείων στο περιβάλλον και την υγεία. Θα γίνει μια ιστορική αναδρομή (Ηφαίστειο Σαντορίνης, Μεθάνων, Νισύρου και άλλων στον ελλαδικό χώρο). Θα δούμε επιπτώσεις αερολυμάτων από ιστορικές αναφορές τόσο στον άνθρωπο, στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία του. Πρόκειται για μια βιβλιογραφική ανασκόπηση η οποία θα συνδέσει την οργάνωση διαχείρισης τέτοιων μέγα φαινομένων (ποια εξ αυτών είχαν μικρότερες επιπτώσεις λόγω καλλίτερης διαχείρισης) και θα καταδείξει αδυναμίες αντιμετώπισης οι οποίες θα γίνουν εργαλείο καλλίτερων μελλοντικών διαχειρίσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικές καταστροφές, Ηφαίστεια, Ηφαιστειακή επικινδυνότητα, Επιπτώσεις αερολυμάτων, Διαχείριση κρίσης, Ηφαιστειακές εκρήξεις, μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
67
Ναστούλη_Π.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο