Μελέτη συσχέτισης μεταξύ πολυμορφισμών σε γονίδια που σχετίζονται με τα μεταβολικά μονοπάτια των θυρεοειδικών ορμονών και την κλινική έκβαση σε υποθυρεοειδικά παιδιά

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877825 342 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Γενετική: Κλινική και Εργαστηριακή Κατεύθυνση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γκίκα Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζέτη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Traeger – Συνοδινού Ιωάννα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φρυσίρα Ελένη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης μεταξύ πολυμορφισμών σε γονίδια που σχετίζονται με τα μεταβολικά μονοπάτια των θυρεοειδικών ορμονών και την κλινική έκβαση σε υποθυρεοειδικά παιδιά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης μεταξύ πολυμορφισμών σε γονίδια που σχετίζονται με τα μεταβολικά μονοπάτια των θυρεοειδικών ορμονών και την κλινική έκβαση σε υποθυρεοειδικά παιδιά
Περίληψη:
Βασικές γνώσεις: Ο συγγενής υποθυρεοειδισμός (ΣΥ) αποτελεί την πιο συχνή συγγενή ενδοκρινοπάθεια, με επιπολασμό 1:1500-3000 γεννήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε διανοητικές διαταραχές εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα.
Το Ελληνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (ΕΠΠΕΝ) για το ΣΥ ξεκίνησε το 1980 και διεξάγεται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) που λαμβάνει και ελέγχει τις κάρτες Guthrie από όλα τα μαιευτήρια της Ελλάδας. Περισσότερα από 3.700.000 νεογνά έχουν ελεγχθεί τα τελευταία 35 χρόνια. Το ΙΥΠ σε συνεργασία με το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι υπεύθυνοι για την έναρξη της θεραπείας υποκατάστασης καθώς και την μακροχρόνια κλινικοεργαστηριακή παρακολούθηση των ασθενών αυτών.
Στόχος και υπόθεση: Η διερεύνηση SNPs που βρίσκονται σε γονίδια που σχετιζόνται με το μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών με σκοπό τη συσχέτισή τους με ορισμένα κλινικά χαρακτηριστικά του ΣΥ, όπως η ανταπόκριση στη θεραπεία ύποκατάστασης με L-T4.
Ασθενείς: Τα εργαστηριακά, κλινικά και υπερηχογραφικά δεδομένα καταγράφηκαν από τον ιατρικό φάκελο των παιδιών που διαγνώστηκαν με ΣΥ από το ΕΠΠΕΝ. 176 ασθενείς ΣΥ διαιρέθηκαν σε 4 υποομάδες σύμφωνα με τα κλινικά χαρακτηριστικά τους: Δυσγενεσία ( Ν = 54), Δυσορμονογένεση ( Ν = 91), η οποία υποδιαιρείται σε ομάδα χαμηλής δόσης (<3 μ g / kg / d) (Ν = 55) και υψηλής δόσης (> 3 μ g / kg / d) (Ν = 36) και Παροδικός ΣΥ (Ν = 30).
Μέθοδος: Η μέθοδος περιλαμβάνει : 1) απομόνωση γενωμικού DNA από ολικό αίμα, 2) ενίσχυση περιοχής με PCR (255 bp, 190 bp, 265 bp για τους rs225014, rs939348 και rs1991517 αντίστοιχα) 3) πέψη με περιοριστικά ένζυμα ( AfaI , RspRSII και BauI για τους rs225014, rs939348 και rs1991517 αντίστοιχα) 4) ηλεκτροφόρηση σε πηκτή αγαρόζης. Μελέτες βελτιστοποίησης διεξήχθησαν με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης διάκρισης μεταξύ των τριών γονότυπων.
Αποτελέσματα: Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των υποομάδων για τους τρεις γονότυπους. Συγκεκριμένα, η αναλογία του γονότυπου CC στον THRa στην ομάδα της Δυσγενεσίας (11,1%) ήταν διπλάσια από ότι στην ομάδα του Παροδικού ΣΥ (6,60%) και τετραπλάσια από αυτή της ομάδας της Δυσορμονογένεσης (3,20%) . Η αναλογία του γονότυπου CG στον TSHR στην ομάδα της Δυσγενεσίας (14,80 %) ήταν διπλάσια συγκριτικά με αυτή του Παραδικού ΣΥ (6,60%) και της Δυσορμονογένεσης (6,70%), ενώ στο DIO2 παρατηρήθηκαν μικρότερες διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η FT4 και η δόση θυροξίνης βρέθηκε ότι συσχετίζονται με ορισμένους γονότυπους, αλλά η επίδραση ήταν διαφορετική μεταξύ των ομάδων. Ο rs225014 (DIO2) εμφανίζεται να έχει επίδραση στη δόση L-T4 και στα επίπεδα της FT4 στον Παροδικό ΣΥ, ενώ ο rs939348 ( THRa ) φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα της FT4 σε ασθενείς με δυσορμονογένεση. Κανένα από τα εξετασθέντα SNPs δεν συσχετίστηκε με άλλες κλινικές παραμέτρους.
Συζήτηση: Καταλήγοντας ο ΣΥ είναι μία πολυπαραγοντική και πολυγονιδιακή νόσος με πληθώρα χαρακτηριστικών και φαινοτύπων γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εύρεση γενετικών βιοδείκτων για την λήψη αποφάσεων και αυτό αποδεικνύεται και από τα αντιφατικά αποτελέσματα των μελετών που έχουν ήδη δημοσιευθεί. Η παρούσα μελέτη πρόκειται για την πρώτη μελέτη συσχέτισης των συγκεκριμένων πολυμορφισμών με τη δόση σε παιδιά με ΣΥ και μάλιστα με γνωστή αιτιοπαθολογία της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
RFLPs, SNPs, Συγγενής Υποθυρεοειδισμός, Μελέτη Συσχέτισης, Δόση Υποκατάστασης L-T4
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
188
Αριθμός σελίδων:
135