Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διγλωσσία των Ρομά μαθητών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877909 330 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καρυοφύλλη Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Μιχάλης, επίκουρος καθηγητής, Φιλοσοφική σχολή, τμήμα ΦΠΨ τομέας Παιδαγωγικής, ΕΚΠΑ
Ευανθία-Έλλη Μηλίγκου, επίκουρη καθηγήτρια, Φιλοσοφική σχολή, τμήμα ΦΠΨ τομέας Παιδαγωγικής, ΕΚΠΑ
Χρήστος Παρθένης, επίκουρος καθηγητής, Φιλοσοφική σχολή, τμήμα ΦΠΨ τομέας Παιδαγωγικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διγλωσσία των Ρομά μαθητών
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη διγλωσσία των Ρομά μαθητών
Περίληψη:
Οι Ρομά αποτελούν μία εθνοτική ομάδα με μακραίωνη ιστορία. Προερχόμενοι από την Ινδία άρχισαν να καταφθάνουν στον Ευρωπαϊκό χώρο περίπου τον 13ο αιώνα. Το όνομά τους έχει συνδεθεί κατά καιρούς με διάφορες δοξασίες. Μιλούν τη δική τους γλώσσα, γνωστή ως ρομανί, που δεν αποτελεί εθνική γλώσσα κάποιου κράτους, ωστόσο έχει τη δική της δομή και τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτά σε συνδυασμό με τη μη ευρωπαϊκή τους καταγωγή και την ένταξή τους στα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα συντέλεσαν καθοριστικά στην περιθωριοποίηση τους.
Στην Ελλάδα κατοικούν περίπου 265.000 Ρομά (ECRI, 2015). Ωστόσο, αναγνωρίστηκαν επίσημα ως έλληνες πολίτες μόλις τη δεκαετία του 1970 (Παρθένης & Φραγκούλης, 2016). Η πρώτη κρατική μέριμνα για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά έρχεται το 1989 με ψήφισμα των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1992 αναγνωρίστηκε η σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που ασχολούνται με την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά και μόλις το 1994 θεσμοθετήθηκαν οι Τάξεις Υποδοχής και τα Φροντιστηριακά Τμήματα για τα παιδιά Ρομά, τους μετανάστες και τους παλιννοστούντες μαθητές.
Τη σχολική χρονιά 1996-1997 φοιτούσαν στα ελληνικά σχολεία μόλις 2.640 μαθητές και μαθήτριες Ρομά, ενώ μέσα από πανεπιστημιακά προγράμματα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά. Παρατηρείται, λοιπόν, μία εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία σχετικά με τη μέριμνα της εκπαίδευσης των Ρομά.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη ως ο διαμεσολαβητής του κρατικού εκπαιδευτικού σχεδιασμού και της εκπαιδευτικής πράξης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος. Οι στάσεις και οι αντιλήψεις του είναι ικανές να καθορίσουν την εξέλιξη των παιδιών Ρομά τόσο μέσα στο σχολείο όσο και έξω από αυτό και να επηρεάσουν σημαντικά τη στάση και τις αντιλήψεις των υπολοίπων παιδιών απέναντι στη συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα.
Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να διερευνήσεις τις στάσεις και τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από τη διγλωσσία των ρομά μαθητών και πως αυτές επηρεάζουν την εκπαιδευτική πράξη, τη σχολική πορεία των Ρομά μαθητών και μαθητριών, καθώς και τη στάση των υπολοίπων παιδιών απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
διγλωσσία, ρομανί, στάσεις, απόψεις, πρακτικές, εκπαιδευτικοί
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
64
Αριθμός σελίδων:
105
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία Καρυοφύλλη Θεοδώρα..pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.