Αναδεικνύοντας κοινωνικές διαστάσεις της τεχνικής γονιδιακής τροποποίησης CRISPR

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878520 312 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαλέξης Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστοτέλης Τύμπας, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναδεικνύοντας κοινωνικές διαστάσεις της τεχνικής γονιδιακής τροποποίησης CRISPR
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αναδεικνύοντας κοινωνικές διαστάσεις της τεχνικής γονιδιακής τροποποίησης CRISPR
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να εξετάσει από ιστορική σκοπιά τον τρόπο με τον οποίο αναδύθηκε η μέθοδος γενετικής τροποποίησης Crisps/cas9 θέτοντας στο επίκεντρο του επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος τη βιοτεχνολογία και τις εφαρμογές της. Χρησιμοποιώντας εργαλεία και μεθοδολογίες των σπουδών επιστήμης, τεχνολογίας και κοινωνίας θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη πορεία εξέλιξης του CRISPR/cas9 και της γενετικής μηχανικής της οποίας αποτελεί το σημερινό παράδειγμα. Ανατρέχοντας συνολικά στην ιστορική πορεία της βιολογίας και της ιατρικής και των διαφορετικών μορφών που πήρε κατά το πέρασμα στη νεωτερικότητα, καθώς και των πρακτικών που ανά περιόδους ανέπτυξε θα επιχειρήσουμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα για τις διάφορους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς που, μέσω της CRISPR, λαμβάνουν χώρα σήμερα και αποτελούν το νέο μεγάλο αφήγημα της επιστημονικής ιατρικής και βιολογικής κοινότητας.
Αρχικά θα κάνουμε μια περιοδολόγηση σε διάφορες σχολές και μεθόδους των σπουδών επιστήμης τεχνολογίας κοινωνίες υπό το πρίσμα των οποίων γράφτηκε η παρόυσα εργασία. Στη συνέχεια παρατίθεται μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της ιστορίας της βιολογίας από τις πρώτες ανακαλύψεις που γέννησαν αυτό που ονομάζουμε γενετική, και που μετέτρεψαν τη βιολογία από μια ασχολία μεμονωμένων πρακτικών ιατρών και φυσιοδιφών σε πυρήνα της πειραματικής και εργαστηριακής μεθολογίας και προμετωπίδα της “επιστημονικής αντικειμενικότητας”.
Ακολούθως θα αναφέρουμε κομβικούς σταθμούς της ιστορίας της νεότερης βιολογίας, δηλαδή της γενετικής μηχανικής και την ενθρόνιση της τεχνικής CRISPR στη σημερινή του θέση, τόσο σαν πρακτική καθεαυτή όσο και σαν το μεγάλο αφήγημα της εποχής χρησιμοποιώντας ως βασικές πηγές τα τεύχη των επιστημονικών περιοδικών Nature και Cell της τελευταίας δεκαετίας.
Τέλος θα θέσουμε κάποια ερωτήματα που γεννά η μελέτη της CRISPR, καθώς και θα προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε την οικοδομηση κάποιων, ατελών, απαντήσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
γενετική μηχανική
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
21
Αριθμός σελίδων:
56
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papalexis Diplomatiki.pdf
452 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.