Food Craving Questionnaire-Trait-reduced: Στάθμιση ερωτηματολογίου στον ελληνικό πληθυσμό και συγκριτική μελέτη σφοδρής επιθυμίας για κατανάλωση τροφής ανάμεσα σε υγιείς εθελοντές και ασθενείς διαγνωσμένους με κατάθλιψη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878552 326 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κουτουλογένης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλειάδου Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γιαννακούλια Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γονιδάκης Φραγκίσκος, Επ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Food Craving Questionnaire-Trait-reduced: Στάθμιση ερωτηματολογίου στον ελληνικό πληθυσμό και συγκριτική μελέτη σφοδρής επιθυμίας για κατανάλωση τροφής ανάμεσα σε υγιείς εθελοντές και ασθενείς διαγνωσμένους με κατάθλιψη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Food Craving Questionnaire-Trait-reduced: Στάθμιση ερωτηματολογίου στον ελληνικό πληθυσμό και συγκριτική μελέτη σφοδρής επιθυμίας για κατανάλωση τροφής ανάμεσα σε υγιείς εθελοντές και ασθενείς διαγνωσμένους με κατάθλιψη
Περίληψη:
Η σφοδρή επιθυμία για κατανάλωση τροφής (Food Craving) αποτελεί συμπεριφορά που επιφέρει αύξηση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Μελέτες έχουν συσχετίσει αυτή τη συμπεριφορά ως αποτέλεσμα (νευρο)βιολογικών μεταβολών και διατροφικών συνηθειών, κυρίως βουλιμικών και υπερφαγικών. Τα ερωτηματολόγια μέτρησης του FC ποικίλουν στη βιβλιογραφία, με τα πλέον πιο διαδεδομένα το Food Craving Questionnaire-State, Trait και Trait-reduced.
Σε αυτή την εργασία, δύο πρωτόκολλα σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν. Σκοπός του πρώτου πρωτοκόλλου, ήταν η στάθμιση του ερωτηματολόγιου Food Craving Questionnaire-Trait-reduced στον Ελληνικό πληθυσμό. Η Διερευνητική Ανάλυση Παραγόντων υπέδειξε δύο παράγοντες στο ερωτηματολόγιο με 9 και 5 λήμματα αντίστοιχα. Το ερωτηματολόγιο εμφάνισε υψηλή εσωτερική συνέπεια (Cronbach’s Alpha = 0,93), υψηλές συσχετίσεις μεταξύ των λημμάτων καθώς και των φορτίσεων των λημμάτων με τους παράγοντες στους οποίους υπάγονται. Τέλος, το FCQ-T-r συσχετίστηκε ήπια έως μέτρια με το ΕΑΤ-26 και το δείκτη μάζας σώματος.
Το δεύτερο πρωτόκολλο συνέκρινε το FC υγειών εθελοντών και καταθλιπτικών ασθενών. Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, στατιστικά σημαντική διαφορά αναδύθηκε μεταξύ του FC και της βαθμιαίας αύξησης του ύπνου. Μέτριου βαθμού συσχέτιση εμφάνισε με την υποκλίμακα EAT-Βουλιμία και το δείκτη μάζας σώματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σφοδρή επιθυμία για κατανάλωση τροφής, Χαρακτηριακή επιθυμία, Στάθμιση, Food craving, Κατάθλιψη, Ύπνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
153
Αριθμός σελίδων:
88
Διπλωματική Food Craving.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο