Διαχείριση επειγουσών καταστάσεων σε Ιατρείο Κέντρου Μεταναστών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878657 280 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κυριάκη Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρβάκη Χριστίνα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Καλογιάννη Αντωνία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τουλιά Γεωργία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαχείριση επειγουσών καταστάσεων σε Ιατρείο Κέντρου Μεταναστών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαχείριση επειγουσών καταστάσεων σε Ιατρείο Κέντρου Μεταναστών
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η εμπειρία της μετανάστευσης και της επανεγκατάστασης σε μια νέα χώρα συνδέεται με κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία. Η αναγνώριση και η κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων μεταναστών αποτελεί πρόκληση λόγω των διαφορών στη γλώσσα και τον πολιτισμό και λόγω των συγκεκριμένων παραγόντων άγχους που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την επανεγκατάσταση.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των προβλημάτων υγείας και της ψυχοσυναισθηματικής επιβάρυνσης καθώς και του τρόπου διαχείρισης των επειγουσών καταστάσεων στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Μια συγχρονική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Κορίνθου από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο 2018. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 90 μετανάστες που επισκέφθηκαν το ιατρείο του κέντρου. Ως μέθοδος δειγματοληψίας της έρευνας εφαρμόστηκε η δειγματοληψία ευκολίας. Η συλλογή των δεδομένων επιτεύχθηκε με τη χρήση ενός δομημένου ερωτηματολογίου σε συνάρτηση με τον ατομικό ιατρικό φάκελο. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε: α) δημογραφικά στοιχεία και β) το σταθμισμένο ερωτηματολόγιο του Spielberger (STAI I - II), το οποίο χρησιμοποιείται για την καταμέτρηση του άγχους. Η επεξεργασία και η στατιστική ανάλυση των δεδομένων, πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού προγράμματος S.P.S.S. 25 (Statistical Package for Social Sciences).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η μέση ηλικία των μεταναστών ήταν 27,9 (±8) ετών. Η πλειοψηφία του δείγματος (53,3%) προερχόταν από το Πακιστάν και λιγότεροι από εμπόλεμες χώρες. Το 63,3% ήταν άγαμοι. Το 43,3% των μεταναστών είχε οικογενειακό ιστορικό, 33,3% δεν είχε ελεγχθεί για mantoux + ιολογικό, ενώ το 26,7% είχε αρνητική mantoux και αρνητικό ιολογικό. 45,6% κάπνιζε και η πλειοψηφία αυτών κάπνιζαν <10 τσιγάρα την ημέρα. Σχεδόν 6 στους 10 επισκέφθηκαν το ιατρείο ως επείγον περιστατικό. Ως προς το άγχος οι μετανάστες ήταν μέτρια αγχωμένοι. Ειδικότερα, η μέση τιμή του άγχους ως κατάσταση ήταν 43,68 (±12,7), ενώ η μέση τιμή του άγχους ως χαρακτηριστικό προσωπικότητας ήταν 38,2 (±6,9). Η ηλικία επηρέασε το άγχος ως κατάσταση και συγκεκριμένα όσο αύξανε η ηλικία αύξαναν και τα επίπεδα άγχους των μεταναστών. Αντίθετα, η εθνικότητα, η οικογενειακή κατάσταση, το κάπνισμα και το είδος τους περιστατικού δεν απέδειξαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι ανάγκες ψυχικής υγείας των μεταναστών αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου και το σύστημα ψυχικής υγείας, οι θεραπείες και οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να προσαρμοστούν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Η κλινική αξιολόγηση και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση εκπαιδευμένων διερμηνέων και διαμεσολαβητών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετανάστης, Αλλοδαπός, Πρόσφυγας, Μεταναστευτική κρίση, Υγεία, Επείγων, Επείγουσες καταστάσεις, Επιδημιολογικό προφίλ, Ψυχική υγεία, Άγχος, Ψυχοσυναισθηματική επιβάρυνση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
128
Αριθμός σελίδων:
100
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.