Μελέτη της επαγόμενης καρδιοπροστασίας από τον αναστολέα συμμεταφορέων νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT-2), Εμπαγλιφλοζίνη, σε υγιείς μύες.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878761 286 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχεδιασμός και Ανάπτυξη νέων Φαρμακευτικών Ενώσεων - Φαρμακολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Φαϊρούζ Αμπού-Κούρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Iωάννα Ανδρεάδου, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της επαγόμενης καρδιοπροστασίας από τον αναστολέα συμμεταφορέων νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT-2), Εμπαγλιφλοζίνη, σε υγιείς μύες.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της επαγόμενης καρδιοπροστασίας από τον αναστολέα συμμεταφορέων νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT-2), Εμπαγλιφλοζίνη, σε υγιείς μύες.
Περίληψη:
Οι αναστολείς των συμμεταφορέων νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT-2), αποτελούν τη νεότερη ομάδα φαρμάκων που εγκρίθηκαν για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2). Ενισχύοντας την απέκκρισης της γλυκόζης μέσω του ουροποιητικού συστήματος και μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης του πλάσματος μέσω ενός μηχανισμού ανεξάρτητου της ινσουλίνης, αντιμετωπίζουν πολλούς από τους περιορισμούς των διαθέσιμων θεραπειών για το ΣΔ2 όπως την υπογλυκαιμία και την αύξηση του βάρους. Οι αναστολείς SGLT2 παρουσιάζουν και άλλα σημαντικά μη γλυκαιμικά αποτελέσματα όπως την μείωση της πίεσης του αίματος και του σωματικού βάρους και την ευνοϊκή μεταβολή της κατανομής του λίπους.
Η Εμπαγλιφλοζίνη, ένα από τα νεότερα μέλη της ομάδας αυτής, στη κλινική μελέτη EMPA-REG, έδειξε σημαντική μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε ασθενείς με ΣΔ2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα, οδήγησαν την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου μας στη διερεύνηση της δράσης της Εμπαγλιφλοζίνης στο έμφραγμα του μυοκαρδίου ύστερα από βλάβη ισχαιμίας/επαναιμάτωσης. Έτσι, μετά τη χρόνια χορήγησή της σε διαβητικό μοντέλο μυών και την υποβολή τους σε χειρουργική παρέμβαση ισχαιμίας/επαναιμάτωσης, η Εμπαγλιφλοζίνη έδειξε να μειώνει σημαντικά το μέγεθος του εμφράγματος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ επιπλέον διερεύνηση έδειξε ότι ο η καρδιοπροστατευτική της δράση πιθανόν να οφείλεται στην ενεργοποίηση του μεταγραφικού παράγοντα STAT-3 και να είναι ανεξάρτητη της οδού σηματοδότησης RISK και της κινάσης AMPK. Επίσης, η παρουσία Εμπαγλιφλοζίνης, έδειξε να διατηρεί τη βιωσιμότητα κυττάρων που υποβλήθηκαν σε υποξία/επανοξυγόνωση (Andreadou et al., 2017).
Στη παρούσα εργασία, για την περαιτέρω διερεύνηση της καρδιοπροστατευτικής δράσης της Εμπαγλιφλοζίνης σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν πρωτόκολλα οξείας και χρόνιας χορήγησής της σε υγιές πειραματικό μοντέλο μυών καθώς και ένα πρωτόκολλο διερεύνησης της βιωσιμότητας κυττάρων HUVEC και H9C2 παρουσία της Εμπαγλιφλοζίνης και του αναστολέα ενεργοποίησης του μεταγραφικού παράγοντα STAT-3, STATTIC. Πραγματοποιήθηκε μακροσκοπική εκτίμηση του μεγέθους του εμφράγματος του μυοκαρδίου, αναλύσεις των μυοκαρδιακών ιστών με τεχνική Western Blot καθώς και εκτίμηση της βιωσιμότητας των κυττάρων με τη χρήση τεχνικής MTT. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οξεία χορήγηση της Εμπαγλιφλοζίνης στο υγιές πειραματικό μοντέλο δεν έχει επίδραση στην έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αντίθετα, η χρόνια χορήγηση οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση του μεγέθους του εμφράγματος και αύξηση της ενεργοποίησης του μεταγραφικού παράγοντα STAT-3 χωρίς να παρατηρηθεί αλλαγή στην ενεργοποίηση των ERK1/2, AMPK, και του αντιοξιδωτικού παράγοντα MnSOD2 σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον τα αποτελέσματα της ανάλυσης ΜΤΤ έδειξαν ότι η εμπαγλιφλοζίνη αυξάνει τη βιωσιμότητα των κυττάρων ενώ ο αναστολέας του STAT-3, STATTIC, τη μειώνει σημαντικά. Η συγχορήγηση του STATTIC και της Εμπαγλιφλοζίνης επαναφέρει τη βιωσιμότητα των κυττάρων μερικώς, υποδηλώνοντας έτσι την πιθανή εμπλοκή του STAT-3 στον επαγόμενο από την Εμπαγλιφλοζίνη μηχανισμό προστασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αναστολείς συμμεταφορέων νατρίου-γλυκόζης 2, καρδιοπροστασία, ισχαιμία, επαναιμάτωση, έμφραγμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
104
Master_thesis(final).pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο