Διαγνωστική μελέτη της ποιότητας του ύπνου σε ασθενείς με δερματικά νοσήματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878971 266 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονη Διαγνωστική στη Δερματολογία-Αφροδισιολογία και Αλλεργιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παντελίδη Κλεονίκη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Παπαδαυίδ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Μαριάννα Νταλαμάγκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Ρηγόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαγνωστική μελέτη της ποιότητας του ύπνου σε ασθενείς με δερματικά νοσήματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαγνωστική μελέτη της ποιότητας του ύπνου σε ασθενείς με δερματικά νοσήματα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που απαντάται στο 1,5%-3% του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, λίγες μελέτες επικεντρώθηκαν στις διαταραχές του ύπνου στην ψωρίαση. Καμία μελέτη δεν χρησιμοποίησε την ακτιγραφία του καρπού για να προσδιορίσει την ποιότητα του ύπνου. Οι ασθενείς με ψωρίαση συχνά αναφέρουν την υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής εξαιτίας του διαταραγμένου ύπνου.
Σκοπός μελέτης: Σκοπός της εργασίας είναι να αντιπαραβάλλουμε τις υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις της ποιότητας του ύπνου σε ασθενείς με ψωρίαση. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν οι διαταράχες ύπνου σε ασθενείς με φλεγμονώδεις δερματοπάθειες, με τη βοήθεια της ακτιγραφίας. Οι διαταραχές ύπνου στους ασθενείς με ψωρίαση αποτελούν ένα ερευνητικό πεδίο ευρέως αποδεκτό, ωστόσο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και συστηματικά στη βιβλιογραφία. Στόχος της μελέτης, να εκτιμήσουμε την ποιότητας ζωής και του ύπνου στους ασθενείς μας με τη βοήθεια της ακτιγραφίας.
Υλικό και Μέθοδος: Συνολικά 21 ασθενείς με μέτρια / σοβαρή ψωρίαση που δεν υποβλήθηκαν σε καμία θεραπεία συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα έρευνα. Η δερματολογική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση (PASI) και (DLQI). Ο ύπνος μετρήθηκε με ακτιγραφία η οποία είναι ένα αντικειμενικό εργαλείο παραμέτρων ύπνου. Επιπλέον, η ποιότητα του ύπνου εκτιμήθηκε με αυτοαναφερόμενα ερωτηματολόγια ύπνου, όπως το Epworth Sleepiness Scale (ESS), τον δείκτη ποιότητος ύπνου Pittsburgh (PSQI) και την κλίμακα αϋπνίας της Αθήνας (AIS). Όλοι οι ασθενείς ενημερώθηκαν και υπέγραψαν γραπτή συγκατάθεση. Αποτελέσματα: Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν λευκοί. Η μέση ηλικία ήταν 52,1 ± 16,1 έτη και 71,4% αρσενικά. Οι βαθμολογίες PASI και DLQI ήταν 14,21 ± 7,19 και 12,81 ± 8,32 αντίστοιχα. Ο συνολικός χρόνος νάρκης (TST) ήταν 347,64 ± 74,25 λεπτά και η αναλογία νάρκης (SE) ήταν 76,19 ± 9,92%. Τα PASI και DLQI δεν παρουσίασαν σημαντικούς συσχετισμούς με τα TST και SE (p <0,05). Επιπλέον, τα PASI και DLQI δεν παρουσίασαν σημαντική συσχέτιση με την αυτοαναφερόμενη ποιότητα ύπνου όπως φαίνεται από τα ερωτηματολόγια (p <0,05). Το TST συσχετίστηκε σημαντικά με το SE (r = 0,84, p <0,001).
Συμπεράσματα: Οι ασθενείς με ψωρίαση παρουσιάζουν κακή ποιότητα ύπνου εξαιτίας της μειωμένης διάρκειας του ύπνου όπως εκτιμάται από την ακτιγραφία. Ωστόσο, η ποιότητα του ύπνου και της διάρκειας του ύπνου δεν συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της ψωρίασης όπως εκτιμήθηκε από τις βαθμολογίες PASI και DLQI.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψωρίαση, Διαταραχές του ύπνου, Ακτιγραφία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

vivliothiki iatrikis.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.