Ανοσοϊστοχημική μελέτη πρώιμων αποκρίσεων του πολφού έπειτα από άμεση κάλυψη, σε ένα ex vivo μοντέλο ανθρώπινου δοντιού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879010 249 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιολογία Στόματος (Βασικές Οδοντιατρικές Επιστήμες)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δουκάκη Δάφνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευθυμία Κιτράκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας,ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κερεζούδης ,Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας,ΕΚΠΑ
Χρήστος Ραχιώτης , Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανοσοϊστοχημική μελέτη πρώιμων αποκρίσεων του πολφού έπειτα από άμεση κάλυψη, σε ένα ex vivo μοντέλο ανθρώπινου δοντιού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανοσοϊστοχημική μελέτη πρώιμων αποκρίσεων του πολφού έπειτα από άμεση κάλυψη, σε ένα ex vivo μοντέλο ανθρώπινου δοντιού
Περίληψη:
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει την ιστική ακεραιότητα και τα επίπεδα κυτταρικού στρες στον πολφό ανθρώπινων δοντιών άμεσα μετά από τοποθέτηση σε αυτόν συγκολλητικών συστημάτων σύνθετων ρητινών (Prime&Bond, Clearfil SE και Clearfil S3) και πάστα υδροξειδίου του ασβεστίου(Dycal).

Μεθοδολογία: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε τομές κρυοτόμου από πολφό ανθρώπινων δοντιών. Το υλικό αυτό προήλθε από ιστοτεμαχίδια ανθρώπινων δοντιών στα οποία τοποθετηθήκαν οι υπό μελέτη παράγοντες στην διεπιφάνεια πολφού-οδοντίνης και παρέμειναν σε καλλιέργεια για τέσσερεις ημέρες. Στις τομές κρυοτόμου πραγματοποιήθηκε ανοσοϊστοχημική εντόπιση τεσσάρων πρωτεϊνών- δεικτών : οστεοποντίνης (OPN), οδοντινικής σιαλοπρωτεΐνης (DSP), πρωτεΐνης του στρες του ενδοπλασματικού δικτύου (Endoplasmic reticulum - (ER) resident protein containing DNA J, DNAJ10 /ERdj5) και αναγωγάσης 1 της θειορεδοξίνης (TRXR1). Ακολούθησε παρατήρηση των τομών στο οπτικό μικροσκόπιο, φωτογράφιση χαρακτηριστικών περιοχών εγγύς και σε απόσταση από το σημείο εφαρμογής των παραγόντων και ποσοτικοποίηση του σήματος της ανοσοϊστοχημείας μέσω κατάλληλου λογισμικού. Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με ανάλυση διακύμανσης κατά μία μεταβλητή.

Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης, έδειξαν ότι η επίδραση κάθε εξεταζόμενου παράγοντα ήταν διαφορετική στα πολφικά κύτταρα. Οι κυτταρικές αποκρίσεις στους παράγοντες διέφεραν ως προς την ομάδα ελέγχου, αλλά και μεταξύ τους. Όσον αφορά την OPN, στατιστικά σημαντικές επιπτώσεις, παρατηρηθήκαν τόσο στις περιοχές της οδοντινοβλαστικής στοιβάδας της μύλης και πέριξ αυτής, όσο και στο σύνολο του πολφού. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων της OPN όλων των πειραματικών ομάδων σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, με μεγαλύτερη εκείνη της ομάδας υπό την επίδραση του παράγοντα Clearfil SE, για το σύνολο του πολφού, ενώ στατιστική σημαντικά αύξηση υπήρξε και στις περιοχές της οδοντινοβλαστικής στοιβάδας της μύλης, για τις ομάδες Prime&Bond, Clearfil SE και Dycal σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Στατιστικά σημαντικές αλλαγές παρατηρήθηκαν στο σύνολο του πολφού για τις πρωτεΐνες-δείκτες κυτταρικού στρες ERdj5 και TRXR1. Σημαντική μείωση της ERdj5 παρατηρήθηκε στην ομάδα Clearfil S3, ως προς την ομάδα ελέγχου, ενώ σημαντική αύξηση της TRXR1 παρατηρήθηκε στην ομάδα Prime&Bond, ως προς την ομάδα ελέγχου. Τα επίπεδα της DSP δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά μεταξύ των ομάδων.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αυτά, υποδεικνύουν την ανάγκη για περαι-τέρω διερεύνηση των πολύπλοκων μηχανισμών των κυτταρικών αποκρίσεων και των τυχόν αρνητικών επιπτώσεων των υλικών κάλυψης του πολφού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κυτταρικές αποκρίσεις , Οδοντικός πολφός , Πρωτεΐνες , Υλικά καλυψης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
117
Αριθμός σελίδων:
93
ΔΟΥΚΑΚΗ ΔΑΦΝΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο