Παράλληλη χρήση ουσιών από θεραπευόμενους σε πρόγραμμα υποκατάστασης (βουπρενορφίνη) στη Χαλκίδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879152 337 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Οκτωνιάτη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τζαβέλλας Ηλίας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Σύψα Βασιλική-Αναστασία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαλλιώρη Μινέρβα-Μελπομένη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράλληλη χρήση ουσιών από θεραπευόμενους σε πρόγραμμα υποκατάστασης (βουπρενορφίνη) στη Χαλκίδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράλληλη χρήση ουσιών από θεραπευόμενους σε πρόγραμμα υποκατάστασης (βουπρενορφίνη) στη Χαλκίδα
Περίληψη:
Η εξάρτηση από ουσίες αποτελεί φαινόμενο το οποίο αυξάνεται ραγδαία ανά τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί μείζον πρόβλημα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το κατά πόσο η βουπρενορφίνη μπορεί να προκαλέσει μείωση της βλάβης και την πιθανή όσο γίνεται πλήρη αποχή από την χρήση των ναρκωτικών στον ΟΚΑΝΑ της Χαλκίδας, το οποίο λειτουργεί από το 2004 έως και σήμερα
Με τον όρο ναρκωτικά νοούνται γενικά ουσίες με διαφορετική χημική δομή και διαφορετική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), από διεγερτική μέχρι κατασταλτική, αλλά με κοινό γνώρισμα την ιδιότητα να μεταβάλλουν τη σωματική και την ψυχική κατάσταση του ατόμου και να προκαλλέσουν εξάρτηση, ψυχική ή και σωματική, διαφορετικής φύσεως και ποικίλλου βαθμού .
Στη χώρα μας το πρόβλημα έγινε εμφανές, το Νοέμβριο του 1993. Το 1998, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) ανακηρύχτηκε εθνικό κέντρο αρμόδιο για την συλλογή και την επεξεργασία στοιχείων στην Ελλάδα.
Η απεξάρτηση πραγματοποιείται σε ειδικά κέντρα. Ορισμένα προγράμματα χρησιμοποιούν υποκατάστατα όπως η βουπρενορφίνη και η μεθαδόνη, ενώ άλλα είναι «στεγνά». Συγκεκριμένα, η χρήση της βουπρενορφίνης σε θεραπείες υποκατάστασης εγκρίθηκε το 2002 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2006. Στην Ελλάδα η χρήση της ξεκίνησε με την ένταξη της στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.
Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί είναι το ερωτηματολόγιο ΕΚΤΕΠΝ και συγκεκριμένα το TDI DEMA 2013. Από τις 53 ερωτήσεις θα ληφθούν οι 25.
Η έρευνα διεξήχθη σε χρήστες που υπάγονται στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στην Χαλκίδα. Κατά το μήνα Απρίλιο 2018 οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 70 άτομα εκ των οποίων 59 ήταν άνδρες και 11 γυναίκες, μεταξύ 28 και 65 ετών.
Με την πάροδο των χρόνων όλο και περισσότεροι χρήστες εντάσσονται στο πρόγραμμα της υποκατάστασης (εκ της δύναμης των 70 ατόμων, τα 26 εισήχθησαν κατά την περίοδο 2016 - 2018). Παρατηρείται επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαχθέντων (55,72%) αφορά στην ηλικιακή ομάδα 35-45 ετών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών (71,43%) έχει μόνιμη στέγη και μένει με τα οικεία πρόσωπα του.
Το 44,29% έχει λάβει ξανά θεραπεία στο παρελθόν, ενώ το 56,71% λαμβάνει για πρώτη φορά.
Όσον αφορά στην κύρια ουσία που χρησιμοποιούν, η πλειοψηφία (92,4%) απάντησε την ηρωίνη πριν την είσοδο του στο πρόγραμμα υποκατάστασης. Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση αναφορικά με τη χρήση ουσιών τις τελευταίες 30 ημέρες. Το 37,34% απάντησε πως δεν έχει κάνει καθόλου χρήση ουσιών και το 17,0% κάνει μόνο μια φορά την εβδομάδα.
Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες σε ποσοστό 52,17% απάντησαν ότι έχουν εξάρτηση σε περισσότερες από μια ουσίες. Το 38,57% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν κάνει ενέσιμη χρήση ουσιών (σε όλη τη ζωή), ενώ το 30% δεν έχει κάνει.
Ακόμη, η υποκατάσταση τις τελευταίες 30 ημέρες και η συχνότητα χρήσης τις τελυταίες 30 ημέρες παρουσιάζουν θετική συσχέτιση μεταξυ τους. Η θεραπεία στο παρελθόν και το πρόβλημα πολλαπλής εξάρτησης έχουν θετική συσχέτιση, όπως επίσης η θεραπεία στο παρελθόν με τη χρήση αποστειρωμένης σύριγγας την τελευταία φορά ενέσιμης χρήσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ουσίες, Βουπρενορφίνη, Υποκατάσταση, ΟΚΑΝΑ, Χαλκίδα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
59
Αριθμός σελίδων:
95
Oktoniati Ioanna Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο