H χρήση απαγορευμένων ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής σε ερασιτέχνες Έλληνες δρομείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879234 512 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-28
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τζάκας Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μινέρβα-Μελπομένη Μαλλιώρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Δημήτριος Δικαίος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλίας Τζαβέλας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
H χρήση απαγορευμένων ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής σε ερασιτέχνες Έλληνες δρομείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η χρήση απαγορευμένων ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής σε ερασιτέχνες Έλληνες δρομείς
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το ντόπινγκ, δηλαδή η χρήση παράνομων ουσιών από αθλητές με στόχο την αυξημένη απόδοσή τους, είναι ένα φαινόμενο που διαχρονικά επηρεάζει την ηθική και αξιακή υπόσταση του αθλητισμού. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με την ανάγκη αθλητών σε θρεπτικές ουσίες με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση. Τα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές είναι διατροφικά προϊόντα που, όπως λέει και η λέξη, συμπληρώνουν μια καθημερινή διατροφή. Ένας άνθρωπος που γυμνάζεται εντατικά ή ακολουθεί έναν απαιτητικό τρόπο ζωής, έχει ανάγκη από διατροφικά στοιχεία σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάποιον που δεν γυμνάζεται, όπως είναι η πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, κρεατίνη και αμινοξέα.
Στόχος: Απώτερος στόχος της μελέτης είναι η διαμόρφωση και η ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης για την υγεία που θα ενσωματώνουν την κατανόηση και αντίληψη γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ντόπινγκ και την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και προτροπή για πιο υγιείς τρόπους για να αναπτύξει κάποιος το δυναμικό του.
Μέθοδος/Πληθυσμός: Πρόκειται για μια ποσοτική, συστηματική μεθοδολογία συλλογής πληροφορίας σε ένα δείγμα 166 ατόμων της ομάδας στόχου των ερασιτεχνών δρομέων. Επιλέχθηκε η εν λόγω ομάδα γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες μελέτες. Στην έρευνα χρησιμοποιείται ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνει κλειστές ερωτήσεις, ερωτήσεις πολλαπλών κατηγοριών και ερωτήσεις κλίμακας (5-βάθμια Likert). Το ερωτηματολόγιο συγκεκριμένα εξετάζει: τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τις αθλητικές τους συνήθειες και τις διατροφικές τους συνήθειες. Το ερωτηματολόγιο αναρτήθηκε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα runningnews.gr. Τα ερωτηματολόγια συλλέχτηκαν μέσα σε 4 μέρες.
Αποτελέσματα: Οι περισσότεροι συμμετέχοντες αναφέρουν ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει αναβολικά σκευάσματα αύξησης επίδοσης, ερυθροποιητίνη, κορτιζόνη και διεγερτικά, φυτικά σκευάσματα και συμπληρώματα μετάλλων, ενώ χρησιμοποιούν βιταμίνη C και βιταμίνη E και ενεργειακά και ισοτονικά ποτά. Οι γυναίκες φαίνεται να κάνουν υψηλότερη χρήση βιταμίνης C και Ε και οι άντρες υψηλότερη χρήση ενεργειακών και ισοτονικών ποτών. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο συχνά αθλούνται οι συμμετέχοντες τόσο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιούν ισοτονικά και ενεργειακά ποτά.
Συμπεράσματα: Επιθυμητό αποτέλεσμα των προγραμμάτων παρέμβασης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων των αθλητών να αντισταθούν στον πειρασμό του ντόπινγκ και την υπερβολική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Για τον παραπάνω λόγο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να διερευνηθεί ο βαθμός χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακο-διεγερτικών ουσιών. Στην εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε έρευνα σε άτομα που είναι ερασιτέχνες δρομείς. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα αλλά προτείνεται η διερεύνηση και σε άλλες περιπτώσεις αθλημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ερασιτέχνες αθλητές, Ντόπινγκ, Συμπληρώματα διατροφής, Διεγερτικές ουσίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
66
ΔιπλωματικήΕργασία -P.T.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο